Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Tone Karlsen en överlevare berättar om sin cancerresa

av | 6 juli, 2022 | Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Allt började med att min mamma diagnostiserades med matstrupscancer år 2012, den var då långt gången och inte kurativ, och hon avled 2014. I samband med att hon blev sjuk, började jag googla om orsaken till denna cancer.
Fick mig då en tankeställare eftersom jag hade ett bråck på magmunnen, och besvärades av kraftig reflux, speciellt nattetid. Bad vårdcentralen att remittera till gastroskopi. Fick då veta att jag hade Barrets syndrom, och blev behandlad med omeprazol, Det skulle sedan kollas upp efter 3 år. Sista året innan den kontrollen hade jag väldigt dålig matlust, kräktes ganska ofta, och tappade 16 kilo i vikt. På nästa kontroll upptäcktes att jag hade utvecklat cancer.

 

Operation redan 3 veckor efter upptäckt

Det blev full fart på undersökningar av alla slag. Hade ingen spridning, inte ens till lymfkörtlar. Ca 3-4 veckor efter upptäckt blev jag opererad på Sahlgrenska. Det tillstötte en hel del komplikationer, och jag låg nedsövd i respirator i 17 dagar. Jag fick dubbelsidig lunginflammation, sepsis, vid 2 tillfällen fick jag förmaksflimmer som föranledde att hjärtat fick stoppas, och återställas med el. Ett läckage upptäcktes i skarven där den nya “matstrupen” kopplades ihop med det som var kvar av den gamla. Detta löstes med att sätta dit en stent. Låg inne på sjukhus ca 6-7 veckor sammanlagt, och hade sedan hemsjukvård ca 2 mån, med bl.a sondmatning innan jag kunde äta tillräckligt för att klara mig utan sonden.

Allt gick väldigt fort

Jag är helnöjd med hela min vårdperiod. Det gick väldigt snabbt från upptäckt till operation. Tycker att jag blivit väldigt väl omhändertagen av läkare, sköterskor, dietist, kurator samt hemsjukvård. Har fått svar på alla funderingar, har inte behövt vänta på behandling osv. Vill också tillägga att jag är väldigt förskonad jämfört med många andra drabbade av samma sjukdom. Jag har inte behövt varken cellgifter eller strålning, och har inte fått något återfall. Opererades år 2017. Nu har det gått 5 år och jag mår bra. Jag var överviktig innan jag blev sjuk. Tappade 50 kg, men har fått tillbaka 10 av dem. Kan äta allt, men i mindre mängder. Det hjälper mig att hålla min mera hälsosamma vikt. Har även blivit av med högt blodtryck och diabetes. Jag är självklart jätteledsen att jag miste min mamma, men om hon inte blivit sjuk, så hade jag inte gjort gastroskopi och gått lyckligt ovetande om att jag var sjuk. Då kanske inte utgången hade blivit den samma för mig. Till slut vill jag bara säga att jag blev otroligt glad när jag fick veta att Palema fanns, och ansökte direkt om medlemskap.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Pin It on Pinterest