Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Mikael Jansson – berättelse om mig och min esofaguscancer

av | 13 juli, 2022 | Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Det hela började våren 2017 då jag under en middag hade stora problem att svälja maten. Problemet försvann någon dag men kom sedan igen. Efter en gastroskopi i slutet av juni och kompletterande undersökningar konstaterades att det fanns en malignt tumör i nedre tredjedelen av esofagus.
Bestämde mig tidigt för att se det som skulle komma som ett projekt med mål att bli kvitt tumöreländet. Spenderade sommaren med cellgifter och strålning, höll ändå igång med träning på gym och peppade mig själv mentalt. Slutade snabbt att googla om cancerformen (absolut inget att läsa om man vill nära förhoppningen om att bli frisk).

Blev ett ett nervöst väntande

Efter ytterligare kontroller under hösten konstaterades att storleken på tumören minskat och jag fick till slut, efter nervöst väntande, ett beslut om operation. Skrevs in på KS Huddinge i början av oktober, opererades och tillbringade sedan ca 4 veckor där. Sedan vidare till rehab på Stockholms sjukhem. Kirurgen som opererade mig sa från början att det alltid brukar bli komplikationer men att den goda nyheten var de är väldigt duktiga på att fixa dessa. Och det var så sant som det var sagt.

Med stark vilja och träning

Jag fick komma hem i mitten på november. Det tog förstås tid att lära sig att äta igen liksom att få tillbaka kondition och muskler mm. Tappade ca 10 kg i vikt. Men med stark vilja och regelbunden träning och bra stöd och förståelse hos nära och kära så gick det fort. Redan till julen stod jag på skidor i slalombacken igen (även om det var lite skakigt) och efter nyår kunde jag börja arbeta igen. Det enda som jag fortfarande har svårt att komma ihåg är att inte äta för mycket vid frukost, lunch och middag och att undvika alltför “stabbiga” rätter.

Hoppas att fler ska ta sig igenom!

Nu har snart 5 år passerat och alla kontroller har varit bra. Det ser ut som att jag kommer att klara mitt mål! Jag har nog också haft lite tur som klarat mig så pass bra genom denna prövning. Måste avsluta med att berömma svensk sjukvård inklusive alla skickliga kirurger, sjuk-och undersköterskor, vårdbiträden m fl som verkligen tagit god hand om mig på alla sätt. Fortsatt satsning på forskning och utveckling borgar för att fler ska ta sig någorlunda helskinnade igenom den prövning som ett cancerbesked innebär.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest