010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Utökad testning räddar liv även för familj och släkt

av | 28 oktober, 2022 | Cancer generellt

En amerikansk kvinna kvalificerade sig först inte för genetisk testning 2016 och förklarades då frisk från sin bröstcancer. Men i ett senare skede fick hon ändå genomföra ett test, och det upptäcktes då att hon bar på genmutationen BRCA2. Det påvisar förhöjd risk att få en ny cancer senare i livet. I samband med det testades även flera i hennes familj och släkt, och det visade sig att 6 personer bar på samma gen.

Denna breda testvariant kan rädda många liv och gjorde att kvinnans familj och släktingar kan övervakas på ett helt annat sätt än annars. Det är sjukhuset City of Hope, Los Angeles, som har infört metoden. Och satsningen omfattar idag flera testcenter runt om i USA. Biträdande chef för City of Hopes Center for Precision Medicine, Stacy Gray, är mycket positiv till metoden.

“Vi tror att omfattande molekylär profilering är den framtida standarden för vård inom onkologi”, säger Gray till Nature Research. “Vi vill ge det så snabbt vi kan till så många patienter som möjligt.”

De tester som hittills har utförts på City of Hope visar att nästan 20 % av de testade patienterna har påvisat resultat som kan påverka dem eller deras familjemedlemmar. Och ju vidare nätverket utvidgas, desto större är chanserna till framgångshistorier som den som Grays team har uppnått. Då kan potentiellt livräddande, förebyggande åtgärder och precisionsbehandlingar utsträckas inte bara till cancerpatienter och överlevande, utan till deras familjer också.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Ystad lasarett
Cancer generellt

Bra bemötande i Ystad

Vi får ju tyvärr höra en del mindre bra historier om den svenska sjukvården, men vi får aldrig glömma att i väldigt många fall fungerar det bra. Här är en sådan positiv berättelse från PALEMAs medlem Pontus Myrén.

Pin It on Pinterest