010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Harrys historia om överlevnad från matstrupscancer

av | 18 november, 2022 | Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Harry Verbunt från Holland fick på våren 2022 sitt andra cancerbesked om matstrupscancer. En lokal specialist sade att det inte fanns några fler behandlingar att göra. Han hade dock turen att komma med i en studie och nu är han tumörfri.

Harry kände därefter att han hade en moralisk plikt att berätta om sin cancerresa, och vilka erfarenheter han gjorde. Han ställde upp för organisationen DiCE och gjorde en intervju.

Det sista cancerbeskedet var mycket tufft eftersom cancern var väldigt långt gången med metastaser, och diagnosen var endast palliativ.

Han hade dock tur och träffade rätt personer under sin sjukdom. Det är han tacksam för men vill samtidigt göra klart att alla inte har den turen, och hur viktigt det är att alla får tillgång till liknande omständigheter.

Harry blev lotsad till specialvård med behandling mot det proteinet som heter HER2 och efter 3.5 behandlingar var han fri från tumörer.

Harrys historia om överlevnad från matstrupscancer

Harrys råd är råd som vi också har gett här på PALEMA. Men de tål att upprepas:

  • Be om ett expertutlåtande.
  • Var medveten om hur viktigt det är att behandlas på ett akademiskt sjukhus specialiserat på din tumörtyp.
  • Ha människor omkring dig som hjälper dig att navigera i systemet.

Harry säger: ”Förhoppningsvis kommer min berättelse att ge fler patienter tillgång till genetisk sekvensering, personliga behandlingar och prövningar tidigt. Det är en utmanande resa; endast ett fåtal kan navigera i detta landskap. Det är därför vi behöver förena patientupplevelser från patienter med liknande fall från flera länder för att förbättra tillgången till behandling.”

Han har även startat upp en plattform för rådgivning som ska kunna hjälpa patienter i liknande situationer som ska lanseras under 2023.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Ystad lasarett
Cancer generellt

Bra bemötande i Ystad

Vi får ju tyvärr höra en del mindre bra historier om den svenska sjukvården, men vi får aldrig glömma att i väldigt många fall fungerar det bra. Här är en sådan positiv berättelse från PALEMAs medlem Pontus Myrén.

Pin It on Pinterest