Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Viktigt utlåtande för PD(L)-1 hämmare mot gallvägscancer

av | 12 december, 2022 | Gallvägscancer

Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har gjort ett positivt utlåtande för Imfinzi (durvalumab). Den ska, om den blir slutligt godkänd, användas i första linjens behandling mot avancerad gallvägscancer.

Enligt uppdaterade data minskar durvalumab i kombination med cytostatika risken för dödsfall med 24 procent.

Ett positivt utlåtande är ett viktigt steg för ett slutligt godkännande. Det formella godkännandet för marknadsföring ges därefter av EU-kommissionen inom ytterligare tre månader, totalt cirka 12 månader efter ansökan. De flesta ansökningar brukar leda till ett slutgiltigt godkännande av kommissionen.

Viktigt utlåtande för PD(L)-1 hämmare mot gallvägscancer
De uppdaterade resultaten i studien visade en minskning i dödsfall på 24 procent jämfört med gruppen som enbart fick cytostatika.

Beslutet om positivt utlåtande är baserat på en fas III-studie (TOPAZ-1) som publicerats i the New England Journal of Medicine Evidence, samt uppdaterade resultat från en långtidsuppföljning efter sex och en halv månad. Durvalumab är en PD(L)-1 hämmare som i studien kombinerats med gemcitabin plus cisplatin.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest