Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Kraftens hus Stockholm öppnar

av | 20 februari, 2023 | Cancer generellt

Kraftens hus är en fysisk mötesplats för alla som på olika sätt har drabbats av ett cancerbesked. De har haft verksamhet i Borås en tid och nu i slutet av mars öppnar de även i Stockholm.

Kraftens hus Stockholm startade som ett projekt på initiativ av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland (RCC) och drivs nu som ideell förening med finansiering i starten av RCC. Verksamheten drivs av idag av en interimsstyrelse, ordförande är Maria Wahlström Norlin, specialistsjuksköterska.

I verksamheten arbetar både profession och cancerberörda tillsammans i samverkan med den offentliga vården och med andra samverkanspartners. Verksamhetsledare, Lotta Forsberg, arbetar tillsammans  med Johanna Ström patientrepresentant och Ulrika Lindblad, strateg.

Charlotte Forsberg och Maria Wahlström Norlin

Charlotte Forsberg och Maria Wahlström-Norlin

Regionalt cancercentrum Väst var först i landet med att etablera ett Kraftens hus 2018 – Kraftens hus Sjuhärad. Flera andra regioner planerar nu att öppna egna hus.

En mötesplats för cancerberörda

Syftet med verksamheten är att skapa en mötesplats för cancerberörda i alla åldrar. Både de som har fått cancer och deras närstående upplever många gånger att stödet är otillräckligt och att samhällets insatser och stöd uppfattas som fragmenterade. Det är det tomrummet som Kraftens hus vill fylla som ett komplement till vården, en ny arena inom den svenska välfärden.

Verksamheten utvecklas i dialog med besökande och det kan handla om att ta en fika eller delta i olika typer av aktiviteter som kurser, workshops, samtalsgrupper eller lyssna till en föreläsning. Det kommer att vara gratis att ta del av verksamheten som tillfälligt kommer drivas i Serafen på Hantverkargatan 2D. Under våren 2024 ska renoveringen av 1700-talshuset (Hus G) i Landstingsparken vara inflyttningsklart. Tanken är att de startar verksamheten i liten skala för att sedan växa succesivt.

Utifrån deras lokalers kapacitet och tillgänglighet kommer de också låna ut dem till patientföreningar inom cancerområdet för deras olika möten. Dessa är välkomna att höra av sig boka tid för detta från och med den 3 april.

Eftersom det är en ideell förening kan du som privatperson bli medlem för en årsavgift på 100kr/år. Detta gör du enklast via deras hemsida Kraftens Hus Stockholm, som är under uppbyggnad. De är också på gång att starta konton på sociala medier.

Kraftens Hus

Första årsmötet

Den 28/3 har Kraftens hus Stockholm sitt första årsmöte för sina medlemmar. För att få delta på årsmötet måste medlemsavgiften vara betald senast den 28/2. Klockan 16:00 öppnar de för mingel med tilltugg i sina nya lokaler på Serafen.

Kl 17:00 startar årsmötet. Vill du som medlem lämna in motioner till styrelsen kan du göra det fram till den 20/2 på mejladress, maria.wahlstrom-norlin@regionstockholm.se.  Valberedningen som är utsedd av interimsstyrelsen, består Lena Sharp som är sammankallande, Sara Riggare samt Hans Winberg. Vill du föreslå kandidater till styrelsen kan du kontakta Lena Sharp senast den 15/2, på mejladress lena.sharp@regionsstockholm.se.

De håller också på för fullt att planera en invigningsvecka som med största sannolikhet kommer gå av stapeln vecka 13, de återkommer med mer information om detta när hela programmet är klart, så håll ett öga på deras hemsida.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest