PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Lynchs syndrom och utmaningen att få en diagnos

av | 10 april, 2024 | Cancer generellt

Colores – Finlands Tarmcancerförening r.f. har gett ut en broschyr på svenska om Lynchs syndrom. Här kan ni läsa lite mer om vad detta syndrom innebär.

Lynchs syndrom, även känt som hereditär nonpolyposis kolorektal cancer (HNPCC), är ett ärftligt tillstånd som kännetecknas av en hög risk för olika cancerformer. Eftersom Lynchs syndrom inte visar några tecken förrän det leder till cancer, vet de flesta som har det inte ens att de har det.

Det uppskattas att 95 % av personer med Lynchs syndrom är omedvetna om att de har det. Utöver det kan det vara en kamp för många patienter att få en diagnos. Men varför?

Lynchs syndrom går ofta obemärkt förbi i den allmänna befolkningen. Detta beror på att många drabbade individer kanske inte har en familjehistoria av cancer eller kan visa ovanliga symtom, vilket gör det svårt att upptäcka utan genetisk testning. Å andra sidan kan vårdgivare sakna medvetenhet om Lynchs syndrom, vilket kan leda till missade diagnoser.

Det kan också vara svårt att få en detaljerad familjehistoria av cancer i vissa fall, som när en person är adopterad, begränsad kontakt med släktingar, ofullständiga journaler eller bristande kunskap

Lynch Syndrom

Att diagnostisera Lynchs Syndrome involverar vanligtvis genetiska tester för att upptäcka mutationer i specifika gener. Att tolka dessa testresultat kan dock vara komplicerat. Dessutom är tillgången till genetiska tester för Lynchs Syndrome kanske inte lätt eller överkomlig för alla. Dessutom kan vissa individer tveka att genomgå genetiska tester på grund av oro för stigma, integritet eller den känslomässiga effekten av att veta att de har en högre risk för cancer.

För att övervinna dessa svårigheter behöver vi läkare och vårdteam som vet mer om Lynch syndrom, tillhandahåller mer tillgängliga sätt för människor att få genetiska tester och erbjuder enklare sätt att ta reda på om någon kan ha Lynchs syndrom och om de är i riskzonen.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Pin It on Pinterest