Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Renoveringsarbete pågår! Just nu jobbar vi med att uppdatera vår hemsida och under arbetet kan det hända att det ser lite rörigt ut, med det kommer att bli bra när det är färdigt! Vi ber om överseende – och har ni något problem med att hitta det ni söker efter, kontakta support@palema.org.

Forskning om selen som cellgift intressant för pankreas- och levercancer

av | 24 mars, 2022 | Levercancer, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Professor Mikael Björnstedt har länge intresserat sig för grundämnet selen, och nu forskar han på ämnet som ett cellgift vid cancer. Resultaten är mycket lovande enligt honom, och om behandlingarna visar sig lika framgångsrika som experimenten kommer det vara en framgång för hela onkologin.

Cancer i pankreas och levern är resistenta mot vanliga cellgifter och därför skulle selen kunna bli väldigt viktigt i behandlingarna. Forskningen är långt framskriden och det görs redan studier på människor, vilket betyder att det finns en möjlighet att det kan resultera i behandling inom en inte allt för lång tid. Det är den första studien som har gjort på patienter.

Projektet är dock beroende av att få in medel, och har fått uppbackning av Cancer- och Allergifonden. Selen är billigt och det är en klar fördel i jämförelse med andra dyra läkemedel inom cancerområdet.

Selen

Det behövs höga doser av ämnet för att orsaka den celldöd som krävs för att hämma eller ta bort elakartade cancertumörer. En annan fördel med selen är att det ger färre biverkningar än traditionella cellgifter.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Senaste nyheterna:

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicin ställer nya krav på cancervården

Precisionsmedicinerna är en revolution inom cancervården som samtidigt gör att det krävs ett nytänkande. Vid ett seminarium anordnat av Lif togs flera aspekter av detta upp: Förändrade vårdprogram, nya samarbeten, tillgång till diagnostik, delning av patientdata och ett utökat patientinflytande.

läs mer

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Pin It on Pinterest