Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

010 / 146 51 10

Cancerföreningen PALEMA, Svenska Hjärntumörföreningen, och Lungcancerföreningen samarbetar

av | 20 juni, 2018 | Cancer generellt, Om PALEMA

Cancerföreningen PALEMA, Svenska Hjärntumörföreningen, och Lungcancerföreningen samarbetar sedan maj i år för att belysa gemensamma frågor som är viktiga för våra medlemmar.

Ordföranden för Svenska Hjärntumörföreningen, Eskil Degsell, vice ordförande för Lungcancerföreningen, Karin Liljelund samt PALEMAs ordförande Carl M Hamilton, när de tillsammans talade med förbipasserande under Järvaveckan.

Vi fanns i ett gemensamt “tält” under den s.k. “Järvaveckan”, där vi lyfte fram det som är av högsta vikt för alla som har drabbats av lungcancer, pankreascancer och maligna hjärntumörer. Dessa tre diagnoser skiljer sig i vissa fall från många cancerdiagnoser. Vi är tyvärr de diagnoser där överlevnadsprognosen i alltför många fall är dålig och där sjukdomen många gånger ger livsomvälvande effekter.

Vi vill berätta vad som är viktigt för oss som människa och patient? Vi ställer oss frågan – fångar verkligen hälso- och sjukvården upp det som är viktigt för oss? Ja, överlevnaden är viktig men vi måste även fånga in aspekten ”överleva till vad?” och börja se att allt handlar nog inte bara om överlevnad. Hur går vi från att vården frågar oss ”What’s the matter with you, till att vården frågar What’s matters to you and how can we assist”?

Samarbetet ska resultera i en rapport som presenteras för vårdens beslutsfattare under Almedalsveckan den 3 juli, i Visby lasaretts aula. Vi kommer att följa upp rapporten under hösten där bl a  landstingspolitiker får ge svar på hur de ser att våra behov blir till handling! Projektet sponsras av Cancerfonden.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pressträff 230601
Cancer generellt

Första steg mot en förändrad sjukvård

Den 1 juni höll sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch och Carina Ståhl Herrstedt, ledamot socialutskottet, en pressträff om hur man tänker sig förändra svensk sjukvård.

Om PALEMA, Övrigt

Mariannes swimrun för PALEMA

Marianne är en av PALEMAs medlemmar som drabbats av Pankreascancer och som för att orka med kampen mot sjukdomen aktiverar sig med bland annat swimruns. Nu i sommar ska hon delta i två sådana.

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
NMV Group
Wavebox
Jurio partner

Pin It on Pinterest