PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Det är dags att se pankreascancer som en akut sjukdom

av | 20 november, 2019 | Blåljuscancer, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer), Världspankreascancerdagen (WPCD)

Pressmeddelande

Den 21 november, är det den femte internationella pankreascancerdagen. För fem år sedan var pankreascancer den fjärde vanligaste cancerdödaren i Sverige. Idag är den nummer tre. Förutsägelsen att pankreascancer år 2030 kommer att vara nummer två av cancerdödarna ser tyvärr ut att besannas.

Cancerfonden har utlyst flera stipendier för just pankreascancerforskning. Fonden satsar enligt årsrapport 2018 ungefär lika mycket medel per cancerfall av pankreascancer som för exempelvis bröstcancer. Då antalet fall av pankreascancer är färre men dödligheten samtidigt mycket högre innebär detta ca 8 gånger lägre anslag per död i pankreascancer jämfört med bröstcancer. Totalt sett går mindre än 2 % av forskningsanslagen i Europa till pankreascancer.

Från 2013 till 2018 har den totala 5-årsöverlevnaden ökat från 5,5 till 8,1 %, sämst i klassen! Endast ca 1 av 5 med pankreascancer kan erbjudas operation, som är den enda potentiellt botande behandlingen. Sjukdomen ger få symtom i tidigt skede och de flesta patienter får diagnos för sent och kan endast erbjudas cellgifter och/eller symtomlindrande behandling. Hos dessa finns ingen långtidsöverlevnad alls att tala om.

Blåljuscancer (TM)

Vi är i desperat behov av två saker.

  • metoder att hitta pankreascancer tidigare när den fortfarande är botbar och
  • mer effektiva behandlingar till dem som drabbats.

För att uppnå dessa mål behöver vi mer forskning och innovation.

Tyvärr har vi på senare tid läst i media om människor som dött av pankreascancer för att de tvingats vänta i vårdköer. I andra länder är pankreascancer en akut sjukdom. Cancerföreningen PALEMA vill att den ska betraktas som akut även i Sverige. Därför lanserar vi på Världspankreascancerdagen, begreppet Blåljuscancer.

Idag finns en stark och växande patient- och närståendeförening, nämligen Cancerföreningen PALEMA med över 600 medlemmar.

Den 21 november uppmärksammar vi Världspankreascancerdagen med ett seminarium om tidig upptäckt och morgondagens behandling. Välkommen till Frösundavik i Solna kl 15-20.

Läs mer på https://palema.org/world-pancreatic-cancer-day/

Kontakt

Cancerföreningen PALEMA
Eva Backman
ordforande@palema.org

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Pin It on Pinterest