Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

God Jul & Gott Nytt År

av | 23 december, 2020 | Övrigt

Här kommer en julhälsning från vår ordförande, Eva Backman.

Kära PALEMAre,

I denna juletid är det svårt att hitta den stora julglädjen även om det i skrivande stund bara är en dag kvar till julafton. Det går inte att komma ifrån att Coronan har stulit julen och vi behöver alla ta vårt samhällsansvar, hörsamma och anpassa oss till myndigheternas rekommendationer för att rädda liv, för att stödja vården som går på knäna och för att ta oss ur krisen på bästa möjliga sätt. Men ljuset finns där ute – vi behöver bara hitta det i mörkret omkring oss.

December är ju årets mörkaste månad – då dagsljuset är som kortast – men samtidig också just ljusets månad. Inte bara är det månaden då ljuset återvänder på norra halvklotet – men också en månad med många traditioner där ljuset tar en stor plats. Traditioner vi bär med oss från barndomen in i vuxenlivet och som vi för över till nästa generation. Traditioner som inte känner gränser, men förändras med livets gång.

Vinterlandskap

Hemma hos oss är det en härlig blandning av barndomens Norge – vuxenlivet och familjelivet i Sverige och dessutom präglat av boenden i USA och Nederländerna. Detta kan ingen pandemi ta ifrån mig och de mina – vi tänder alla ett norskt ljus första advent och vi tänder det för glädje. Några veckor senare blir det den svenska traditionen – “så mörk är natten på midvinters tid” så sjunger vi alla, vi tänder ljus och väcks av skönsjungande kör med gamla och nya psalmer och visor – varav många bär budskap om att mörkret är ljusets moder – vi behöver enbart se det.

Var inte rädd för mörkret – ty ljuset vilar där,
Var inte rädd för mörkret som ljusets hjärta bär’ – sjunger ljusets bärare – St. Lucia.

När man reflekterar över en avlägsen svunnen tid är det lättare att känna tacksamhet för allt vi har. Tänk på hur skrämmande mörkret måste ha varit när man saknade dagens kunskap i en tid när endast tro och vidskeplighet rådde.  idag vet vi så mycket mer om naturlagar – vi har kunskap byggt på erfarenheter och evidens som vida överstiger dåtidens folktro och vi har därför kunskapsbaserade rationella förklaringar till mycket som händer. Länge var mörkret något farligt – något att vara rädd för – och det dröjde länge innan man med kunskap kunde se att i mörkret vilar också ljuset.

Så ja, ljuset finns där och har alltid funnits där. Vi kan förstå det och vi bör vara tacksamma att vi lever i en tid där vi inte behöver se det för att veta att det finns. Vi behöver bara leta efter det för att hitta det. Vi behöver bara “Count our blessings” som min amerikanska familj säger.

Vi behöver se ljuset och det goda och att det finns en början till slutet på pandemin. Vi behöver se att vi kan återta livet – kanske inte som det var – men det som troligen blir ett nytt normalt. Vi behöver påminnas om det glädjande – som att vi nu har ett vaccin – att ett globalt samarbete länder emellan har lyckats med att på 10 månader gå från idé till vaccin till patient och som vilar på vetenskapens strikta och absoluta krav på säkerhet och fakta. Detta blev möjligt genom en global kunskapsdelning aldrig tidigare skådad, långt borta från den tidigare stora konkurrensen.

Counting our blessings – vi bör också vara tacksamma för att vi lever och bor i Sverige, ett land som – även om det finns många brister – ger oss helt andra förutsättningar än många andra länder till att överleva en sådan enorm påfrestning på samhället som Coronan innebär. Vi har tak över huvudet, vi kan äta oss mätta och vi behöver inte oroa oss över hur vi ska kunna betala våra sjukvårdskostnader. Vi lever i en demokrati med ett skyddsnät som gör att vi inte behöver oroa oss for det dagliga brödet, vi har ordets frihet och kan yttra oss utan fruktan för vårt liv.

Så låt oss vara tacksamma för det vi har och inte fastna i det som vi inte har. Svårt, ja – men nödvändigt för att vi inte ska dala ned i mörkret. Ta vara på dagen som du äger – ta hand om dig själv och dina. Njut av allt det goda i stället för att förbanna mörkret.

Håll ut! 2021 är snart här med ett vaccin och nya möjligheter.

Våga söka vård

Vi måste också hjälpa till att sprida budskapet “Våga Söka Vård” som Nätverket mot Cancer kör just nu. Även om vården har det svårt och merparten av all fokus ligger på Covid-19 så måste vi alla hjälpas åt med att sprida kunskapen att om det finns symptom som inte försvinner – man måste våga söka vård!

Läs mer om deras kampanj här och dela gärna deras inlägg på sociala media.

 

Från oss i PALEMAs styrelse en önskan till er alla – God Jul och gott Nytt År!

 

Hälsar,

Eva Backman
Ordförande Cancerföreningen PALEMA

Eva Backman

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest