Cancerrådgivningen finns till för dig som behöver stöd, känner oro eller har frågor om cancer. Kanske har du fått en cancerdiagnos, har en misstanke om cancer eller är närstående till någon som berörs.
Cancerrådgivningen drivs sedan 2014 av Regionalt cancercentrum Stockholm-Gotland, efter att ha funnits på Radiumhemmet i 35 år. De finns främst till för cancerberörda i region Stockholm-Gotland men cancerberörda i hela landet är också välkomna att kontakta dem. De som arbetar där är fyra sjuksköterskor med specialistutbildning i onkologi och samtalsstöd och de har alla lång erfarenhet inom cancervården.
De som kontaktar dem är patienter, närstående och allmänheten som har frågor om cancer, exempelvis personer med olika symptom som är oroliga och undrar vart de ska vända sig. Ofta hänvisar de vidare i vården, till vårdcentralen vid nyupptäckta symtom, tillbaka till kontaktsjuksköterskan för frågor om sin behandling eller om remiss behövs till dietist eller samtalsstöd.
Deras uppgift är också att förtydliga information som patienten har fått från sin läkare och sjuksköterska samt stödja patienter och närstående under och efter deras vårdprocess. De besvarar exempelvis även frågor kring vad man kan göra i förebyggande syfte mot cancer och frågor från dem som är oroliga att de har fått cancer men inte har en diagnos.
Det är många närstående som kontaktar dem för råd och stöd, då de ofta hamnar utanför vården med sina frågor och sin oro.
Du som kontaktar dem är anonym och de för inte journal. Man når dem via telefon, e-post och chatt och de har öppet helgfria vardagar mellan kl. 08.30 – 16.00, dessutom är telefontiden förlängd till kl. 19.30 på måndagar.
Man behöver inte boka någon tid och det kostar inte mer en ett telefonsamtal att kontakta dem.
Nu under Coronapandemin har många samtal handlat om oro för covid-19, om man tillhör en riskgrupp och frågor runt vaccination som nu är högaktuellt. Under våren har de haft helgöppet så att man ska kunna kontakta dem med sina frågor och prata om oro, då det varit flera helgdagar och den ordinarie vårdkontakten inte varit tillgänglig.
I vanliga fall, dvs då det inte råder pandemi, har de kontakt med de olika vårdenheterna inom regionen, för att sprida information om verksamheten och deras roll att vara ett komplement till den vanliga vården.