PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Berättelse om besvikelse vid cancervård och att tvingas vårda själv

av | 11 november, 2021 | Cancer generellt

En kanske alltför vanlig berättelse från Örnsköldsvik om hur vården av sjuka kan fungera i Sverige. Skribenten, vars svåger fick cancerbesked, berättar hur han har blivit behandlad och bemött. Där familjen blir tvungen att ta hand om en väldigt sjuk människa, trots att de egentligen inte orkar. Besvikelsen som de känner är mycket stor.
Det är också en berättelse om hur stora sjukhus inte har mediciner och platsbrist. Som patient blir man skickad mellan flera olika sjukhus.

Det är tydligt hur beroende en person kan bli av att ha anhöriga som måste kämpa mot oddsen. Och dessutom uppkommer frågor som om varför det dröjde med så länge med remiss från vårdcentralen trots mångåriga magsmärtor?

Hur kan det bli så här fel?

Gammal man
(Genrebild – ej bild på medverkande i artikeln)

Hejsan!

 

Jag måste skriva om vilken konstig vård vi har här i Örnsköldsvik! Jag bor tillsammans med en man, vars bror har fått cancer i magsäcken, båda lungorna, levern, halsen samt i ett revben. Det började tidigt förra året med att man upptäckte prostatacancer. Mannen är 81 år.

 

Han blev skickad till Sundsvall och Umeå. Efter sex veckors behandling i Sundsvall hade man fått bukt med prostatacancern. Denne man har klagat i ganska många år, att han har haft besvär med magen. Han har besökt hälsovårdscentralen, men där har man bara skrivit ut Omeprazol, Paracetamol m.m.

 

Tiden gick och för några månader sedan fick han tid för undersökning i Sundsvall. Han blev hämtad klockan sex på morgonen. Han kom tillbaka samma dag och fick då veta, att han skulle upp till Umeå igen. Där fick han beskedet, att han hade cancer, som hade spridit sig till ovanstående ställen, som jag skrev om.

 

Denna man har alltid bott för sig själv, så han hade ingen som kunde hjälpa honom med någon vård. Det blev ju då så, att jag och hans bror fick ta “hand” om honom. Han bor nu hos oss sedan cirka två månader tillbaka.

 

Vi fick ringa ambulansen för tre veckor sedan, eftersom han var så dålig. Då fick han ligga inne i en och en halv vecka. Vi fick verkligen lite hämta “andan”.

 

Han fick sen permission från fredag till måndag och efter det blev han kvar på Örnsköldsviks sjukhus i en vecka. Under denna tid fick han också sin första cellgiftsbehandling. Han skulle skickas hem efter sex timmar, men han sa att han ville vara kvar ett dygn till. Torsdagen blev han hämtad av sin bror, för nu hade han blivit utskriven från sjukhuset.

 

Nästa cellgiftsbehandling ska nu eventuellt bli kommande vecka om det inte tillstöter något. I går blev vi tvungna, att ringa ambulansen igen, för han var så dålig. Vi “andades” ut och hoppades att han skulle få bli kvar. Men nej, vi fick inte någon andhämtning eftersom han blev hemskickad.

 

På sjukhuset fanns det ingen medicin, som han måste ha, eftersom han hade fått en infektion i magen. Det blev därför snabba “ryck”, för hans bror att snabbt åka in till akuten och hämta sin bror, eftersom Apoteket på Kvantum hade denna medicin. Apoteket där stängde klockan fyra och nu var klockan kvart i tre när vi fick reda på detta. Vi bor två mil från sjukhuset, så hans bror hämtades på akuten och tack och lov så fick han den medicin som behövdes.

 

Jag ringde in till akuten och förklarade, att jag och hans bror inte orkar så mycket längre med att ha det på detta vis. Hans bror är 75 och jag är 72 år. Sköterskan på akuten förklarade, att det fanns inga platser??? De hade varit tvungna, att skicka patienter till Sundsvall på grund av platsbrist.

 

Vi har ordnat så att han har fått en lägenhet i närheten av oss, men han kommer inte att kunna sköta om sig själv. Vi måste ta reda på var vi kan få någon hjälp till honom! Enligt läkaren skulle han bara ha några månader kvar att leva, om inte cellgiftsbehandlingen skulle hjälpa. Vilket fruktansvärt besked att få och att man också måste vara så otrygg. Hur blir det med människor som inte har någon som hjälper sig??

 

Vad håller politikerna på med? De bryr sig väl inte om människor som blir sjuka, eftersom de själva har försäkringar och garantier för att den dagen de själva drabbas så har de plats för vård.

 

MYCKET BESVIKEN PÅ DAGENS VÅRD OCH DE POLITIKER SOM STÄNGER NER!!!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Pin It on Pinterest