Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Ny rapport som jämför hur vårdförloppen följs upp i Norden och Cancerfondens kritik

av | 23 november, 2021 | Cancer generellt

De standardiserade vårdförloppen är en viktig process i kampen mot cancer. Tiden mellan tidig upptäckt till kvalificerad vård är avgörande för många. Tanken är att patienter ska kunna följas upp på ett effektivare sätt. Nu har det gjorts en jämförelse mellan Norge, Sverige och Danmark. 

Ett av de allvarligaste problemen för Sverige är olika IT- system i regionerna, vilket försvårar samverkan inom cancervården. Cancerfonden har även skarp kritik om hur standardiserade vårdförlopp fungerar i Sverige.

Nätverket ”Nordic collaboration cancer care pathways” har tagit fram en forskarrapport om hur de standardiserade vårdförloppen följs upp i de nordiska länderna. Det sägs i rapporten att kvaliteten på insamlad data generellt är hög, men att tillförlitligheten ändå är det största problemet för de som ska utvärdera vårdförloppen. 

Operation

Det finns många likheter men Sverige skiljer sig på några punkter. Bättre system skulle kunna förbättra upptäckten av de som lyckas bäst i vården, och därmed öka kunskapen mellan vårdgivare. Bättre system skulle även underlätta samarbetet inom Norden.

Går trögt med förbättringarna

Cancerfonden kritiserar bristen på tillförlitlig data som försvårar kontrollen av vårdförloppen, och oroas över att en så viktig reform inte kan utvärderas på ett bra sätt. Cancerfonden säger att det fortsatt är långa väntetider inom cancervården i Sverige. Det sattes tidigare ett hopp till att de standardiserade vårdförloppen skulle förbättra väntetiderna men det går trögt med förbättringarna. Det skiljer sig mellan olika diagnoser men enligt Cancerfonden så finns det antal anledningar till varför systemet med standardiserade vårdförlopp inte har levt upp till förväntningarna.

Problem när systemet möter verkligheten

Det är enligt Cancerfonden problem med att systemet möter verkligheten i form av en sjukvårdsorganisation med stora interna problem. Det handlar bland annat dels om en förändringsovillighet och dels om personalbrist. Samt att det finns misstankar om att pengar går till utökad administration i stället för förbättringar ute i vården.

Cancerfonden säger att införandet av det nya standardiserade vårdförloppet har blottlagt problemen inom svensk sjukvård med en dålig nationell styrning överlag. Svensk cancervård behöver moderniseras och ifrågasättas när det gäller uppdelningen i regioner enligt Cancerfonden. Ett område som har förbättrats genom standardiserade vårdförlopp är dock kortare väntetider för vävnadsprov och patologerna har fått en starkare ställning.

 

Vad är Blåljuscancer? Klicka för mer info!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
Wavebox
Weekend Webbexperterna
Mediemerah

Fler nyheter:

More news:

Möte
Om PALEMA

Vill du engagera dig i PALEMA 2025

Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.

Möte
Om PALEMA

Vill du engagera dig i PALEMA 2025

Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.

Pin It on Pinterest