Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Strålbehandling mot lokalt utvecklad pankreascancer godkänd i England

av | 3 februari, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

En strålbehandling som kallas SABR rullas nu ut inom sjukvården i England. Den har många fördelar vid behandlingen av pankreaspatienter. Kortare behandlingstid, färre sjukhusbesök, mindre kemoterapi, mindre smärta och färre blodprov.

Behandlingen har kommit till stånd tack vare ett samarbete mellan den engelska Pankreasföreningen (PCUK) och professionen i England. Det bygger på en intensiv typ av strålning som kan ges väldigt precist och från olika vinklar. Det innebär även att omkringliggande friska celler inte behöver skadas. SABR ska användas för lokalt utvecklad pankreascancer (LAPC).

Forskningen visar att SABR är minst lika bra som traditionell strålningsbehandling men skonsammare för patienterna. Tekniken har använts länge för andra cancerformer med goda resultat. I en studie gjord på patienter med återkommande cancer (olika cancersorter) så levde 46 procent efter 5 år jämfört med kontrollgruppens 24 procent. Läs om undersökningen nedan. Den engelska pankreasföreningen säger att utvecklingen av SABR är mycket spännande för pankreaspatienter.

Strålbehandling mot lokalt utvecklad pankreascancer godkänd i England

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest