010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Strålbehandling mot lokalt utvecklad pankreascancer godkänd i England

av | 3 februari, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

En strålbehandling som kallas SABR rullas nu ut inom sjukvården i England. Den har många fördelar vid behandlingen av pankreaspatienter. Kortare behandlingstid, färre sjukhusbesök, mindre kemoterapi, mindre smärta och färre blodprov.

Behandlingen har kommit till stånd tack vare ett samarbete mellan den engelska Pankreasföreningen (PCUK) och professionen i England. Det bygger på en intensiv typ av strålning som kan ges väldigt precist och från olika vinklar. Det innebär även att omkringliggande friska celler inte behöver skadas. SABR ska användas för lokalt utvecklad pankreascancer (LAPC).

Forskningen visar att SABR är minst lika bra som traditionell strålningsbehandling men skonsammare för patienterna. Tekniken har använts länge för andra cancerformer med goda resultat. I en studie gjord på patienter med återkommande cancer (olika cancersorter) så levde 46 procent efter 5 år jämfört med kontrollgruppens 24 procent. Läs om undersökningen nedan. Den engelska pankreasföreningen säger att utvecklingen av SABR är mycket spännande för pankreaspatienter.

Strålbehandling mot lokalt utvecklad pankreascancer godkänd i England

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest