010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Mer pengar till cancervården – men delvis felriktat enligt docent vid KI

av | 21 februari, 2022 | Cancer generellt

Regeringen och SKR satsar 630 miljoner för att skapa en effektivare och mer jämlik cancervård med kortare väntetider. Satsningen gäller fram till och med 2023. Nils Wilking, docent vid Karolinska Institutet, är dock kritisk och tror inte att det kommer att vända utvecklingen.

Nils Wilkings kritik går främst ut på den stora delen av satsningen, 365 miljoner, som går till regionernas arbete med standardiserade vårdförlopp. Den satsningen har hitintills inte bevisat sig som framgångsrik enligt honom, och att den data som finns pekar på motsatsen.

Kritiken mot de standardiserade vårdförloppen och hur de fungerar i Sverige har kommit från många håll, och bland annat Cancerfonden kritiserar hur de självständiga regionerna förhindrar ett effektivt samarbete.

Nils Wilking kräver att de standardiserade vårdförloppen i stället först måste utredas av IVO, för att säkerställa effekterna av det som hitintills har gjorts sedan det infördes 2015.

 

Operationssal

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest