PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Två nya testmetoder för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer

av | 18 mars, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

I det ena fallet har forskare hittat ett protein som visar förekomsten av bukspottkörtelcancer i ett tidigt skede. Och i ett annat fall har det gjorts en upptäckt om en specifik profil i tarmfloran, också det en mycket bra diagnostik för tidig upptäckt.

Ett spanskt forskarteam har lyckats hitta ett protein som visar förekomsten av bukspottkörtelcancer på ett tidigt stadium. AXL som proteinet heter kan fås fram med ett blodprov och är den första biomarkören som visar på cancer i bukspottkörteln. Om det kombineras med en annan markör ger det 90% säkerhet för upptäckt. Det kommer att utgöra ett viktigt verktyg vid analyser i framtiden. Nu planeras större studier innan det kan bli en etablerad diagnos. Ett viktigt framsteg, speciellt eftersom tidig upptäckt och snabba kirurgiska ingrepp är livsavgörande

Provrör

Undersökning av tarmfloran

I en spansk/tysk studie har det gjorts betydande resultat kring upptäckt genom att undersöka tarmfloran. Genom avföringsprov går det att analysera en speciell sammansättning av mikroorganismer som är typiska vid cancer i bukspottkörteln. Proverna har en hög tillförlitlighet och I kombination med samma markör som i forskningen om AXL går det att få ännu bättre resultat.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest