010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Sven Melander avliden i matstrupscancer – och vikten av snabbare införande av läkemedel

av | 5 april, 2022 | Matstrupscancer (Esofaguscancer), Cancer generellt

Den folkkäre och älskade Sven Melander fick först blodcancer, som han blev frisk ifrån, men sedan kom matstrupscancern som inte gick att bota. Ordföranden i Blodcancerförbundet, Lise-lott Eriksson, beklagar hans bortgång och säger samtidigt att införandet av nya läkemedel i Sverige tar för lång tid.

Nästan alla svenskar vet vem Sven Melander var genom en mängd humorprogram och filmer. Han fick 2019 hederspris vid Kristallengalan för sina nästan 50 år av att ha skänkt glädje, värme och klokskap i film och tv-program.

Den 31:a mars 2022 avled Sven till följd av matstrupscancer, och många av hans tidigare kollegor prisade honom både som medmänniska och yrkesman.

Blodcancerförbundet hade förra året en uppskattad artikel om Sven i deras tidning Haema, när han hade tillfrisknat ifrån sin blodcancer.

Nu har Blodcancerförbundet följt upp artikeln efter hans död. Och förbundet betonar det som även PALEMA länge har sagt, att det tar för lång tid med införandet av nya läkemedel och behandlingar som är godkända i EU.

Så här säger Lise-lott Eriksson bland annat i artikeln:

– Vi i Blodcancerförbundet är bekymrade över att processen för införandet av nya EU-godkända läkemedel i Sverige tar så lång tid i Sverige, jämfört med andra likvärdiga länder.

– Patienter med de allvarligaste diagnoserna har helt enkelt inte tid att vänta. Det handlar om liv och död, säger Lise-lott Eriksson.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Ystad lasarett
Cancer generellt

Bra bemötande i Ystad

Vi får ju tyvärr höra en del mindre bra historier om den svenska sjukvården, men vi får aldrig glömma att i väldigt många fall fungerar det bra. Här är en sådan positiv berättelse från PALEMAs medlem Pontus Myrén.

Pin It on Pinterest