Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

010 / 146 51 10

Sven Melander avliden i matstrupscancer – och vikten av snabbare införande av läkemedel

av | 5 april, 2022 | Matstrupscancer (Esofaguscancer), Cancer generellt

Den folkkäre och älskade Sven Melander fick först blodcancer, som han blev frisk ifrån, men sedan kom matstrupscancern som inte gick att bota. Ordföranden i Blodcancerförbundet, Lise-lott Eriksson, beklagar hans bortgång och säger samtidigt att införandet av nya läkemedel i Sverige tar för lång tid.

Nästan alla svenskar vet vem Sven Melander var genom en mängd humorprogram och filmer. Han fick 2019 hederspris vid Kristallengalan för sina nästan 50 år av att ha skänkt glädje, värme och klokskap i film och tv-program.

Den 31:a mars 2022 avled Sven till följd av matstrupscancer, och många av hans tidigare kollegor prisade honom både som medmänniska och yrkesman.

Blodcancerförbundet hade förra året en uppskattad artikel om Sven i deras tidning Haema, när han hade tillfrisknat ifrån sin blodcancer.

Nu har Blodcancerförbundet följt upp artikeln efter hans död. Och förbundet betonar det som även PALEMA länge har sagt, att det tar för lång tid med införandet av nya läkemedel och behandlingar som är godkända i EU.

Så här säger Lise-lott Eriksson bland annat i artikeln:

– Vi i Blodcancerförbundet är bekymrade över att processen för införandet av nya EU-godkända läkemedel i Sverige tar så lång tid i Sverige, jämfört med andra likvärdiga länder.

– Patienter med de allvarligaste diagnoserna har helt enkelt inte tid att vänta. Det handlar om liv och död, säger Lise-lott Eriksson.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pressträff 230601
Cancer generellt

Första steg mot en förändrad sjukvård

Den 1 juni höll sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch och Carina Ståhl Herrstedt, ledamot socialutskottet, en pressträff om hur man tänker sig förändra svensk sjukvård.

Om PALEMA, Övrigt

Mariannes swimrun för PALEMA

Marianne är en av PALEMAs medlemmar som drabbats av Pankreascancer och som för att orka med kampen mot sjukdomen aktiverar sig med bland annat swimruns. Nu i sommar ska hon delta i två sådana.

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
NMV Group
Wavebox
Jurio partner

Pin It on Pinterest