Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Genomgång av matstrupscancer och behandlingsalternativ

av | 11 maj, 2022 | Immunterapi, Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Cancerföreningen Cancer Commons har skrivit en utförlig redogörelse av hur matstrupscancer fungerar och vad som finns som nya behandlingsmetoder. Det är en amerikansk förening och metoderna som beskrivs är vad som främst gäller i USA, men mycket är likt och beskriver läget bra i stort.

Artikeln går igenom det senaste forskningsläget och de senaste behandlingsmetoderna. Det sker som många vet numera en molekylär bedömning där en bit av den bortopererade tumören analyseras för bestämmande av DNA. Läkarna letar efter olika sorters avvikelser inom patientens DNA, för att kunna bestämma lämplig medicinering och/eller annan behandling.

Det finns en mängd varianter av behandlingar och försök, bland annat platinabaserad kemoterapi, FOLFOX, immunterapi, målsökande genterapier, och även målsökande terapi på molekylnivå.

Medicinsk testning

Det pågår även en del mycket lovande kliniska tester med CAR-T som hjälper kroppens egna celler att bekämpa cancern. CAR-T är en intressant utveckling som också studeras inom andra cancerformer. Det görs även kliniska tester med en medicin som heter antikropp-läkemedel-konjugat (ADC) som dödar cancerceller, och samtidigt skonar friska celler.

Det finns nu även utökade möjligheter att göra biopsier direkt via blodprov vilket man som patient eller anhörig bör känna till. Utvecklingen inom det området går snabbt och kan redan nu upptäcka 50 talet cancerformer.

Det har skett en förbättring av utsikterna för patienter med matstrupscancer. Under 1960 och 1970 talet var femårsöverlevnaden endast 5% men har nu stigit till 20%.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Sommar
Om PALEMA

Sommartider hej hej

Nu är sommaren här och vi hoppas att det kan bli lite avkoppling för er, både drabbade och anhöriga. Vi på kansliet och redaktionen drar ner på verksamheten under en tid, men finns tillgängliga för frågor. Det kan dock ibland dröja lite längre med svar.

Pin It on Pinterest