010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Genomgång av matstrupscancer och behandlingsalternativ

av | 11 maj, 2022 | Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Cancerföreningen Cancer Commons har skrivit en utförlig redogörelse av hur matstrupscancer fungerar och vad som finns som nya behandlingsmetoder. Det är en amerikansk förening och metoderna som beskrivs är vad som främst gäller i USA, men mycket är likt och beskriver läget bra i stort.

Artikeln går igenom det senaste forskningsläget och de senaste behandlingsmetoderna. Det sker som många vet numera en molekylär bedömning där en bit av den bortopererade tumören analyseras för bestämmande av DNA. Läkarna letar efter olika sorters avvikelser inom patientens DNA, för att kunna bestämma lämplig medicinering och/eller annan behandling.

Det finns en mängd varianter av behandlingar och försök, bland annat platinabaserad kemoterapi, FOLFOX, immunterapi, målsökande genterapier, och även målsökande terapi på molekylnivå.

Medicinsk testning

Det pågår även en del mycket lovande kliniska tester med CAR-T som hjälper kroppens egna celler att bekämpa cancern. CAR-T är en intressant utveckling som också studeras inom andra cancerformer. Det görs även kliniska tester med en medicin som heter antikropp-läkemedel-konjugat (ADC) som dödar cancerceller, och samtidigt skonar friska celler.

Det finns nu även utökade möjligheter att göra biopsier direkt via blodprov vilket man som patient eller anhörig bör känna till. Utvecklingen inom det området går snabbt och kan redan nu upptäcka 50 talet cancerformer.

Det har skett en förbättring av utsikterna för patienter med matstrupscancer. Under 1960 och 1970 talet var femårsöverlevnaden endast 5% men har nu stigit till 20%.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest