010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Pris till avhandling om gallvägscancer

av | 17 maj, 2022 | Gallvägscancer

Gjendine Voss och Johannes Byrling tilldelades Anna-Greta Crafoords pris för bästa avhandling 2021 vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Båda forskarna uppmärksammades för forskning som kan leda till individualiserad cancerbehandling.

Johannes Byrling har i sin avhandling ägnat sig åt gallvägscancer. Utifrån kvalitetsregisterdata visar han att den elakartade tumörformen, cholangioncarcinom, går att upptäcka med masspektrometri.

Han upptäckte ett flertal tidigare okända protein i både tumörcellerna och tillhörande mikromiljö. Ett av dessa protein visades även kunna mätas i blodprov och på så vis kan sjukdomen upptäckas tidigare.

Pris
Han visade även att det är en diagnostisk utmaning för en sjukdom med så dålig prognos, men att förhoppningen nu är att resultaten ska bidra till nya metoder för att tidigare kunna upptäcka sjukdomen. Det skulle i sin tur kunna användas för att utveckla effektivare behandlingar.

Pris och utmärkelse får de unga forskarna för sina studier med betydelse för framtida diagnostik, prognos och behandling av prostatacancer och cancer i gallvägarna.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest