010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Pris till avhandling om gallvägscancer

av | 17 maj, 2022 | Gallvägscancer

Gjendine Voss och Johannes Byrling tilldelades Anna-Greta Crafoords pris för bästa avhandling 2021 vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet. Båda forskarna uppmärksammades för forskning som kan leda till individualiserad cancerbehandling.

Johannes Byrling har i sin avhandling ägnat sig åt gallvägscancer. Utifrån kvalitetsregisterdata visar han att den elakartade tumörformen, cholangioncarcinom, går att upptäcka med masspektrometri.

Han upptäckte ett flertal tidigare okända protein i både tumörcellerna och tillhörande mikromiljö. Ett av dessa protein visades även kunna mätas i blodprov och på så vis kan sjukdomen upptäckas tidigare.

Pris
Han visade även att det är en diagnostisk utmaning för en sjukdom med så dålig prognos, men att förhoppningen nu är att resultaten ska bidra till nya metoder för att tidigare kunna upptäcka sjukdomen. Det skulle i sin tur kunna användas för att utveckla effektivare behandlingar.

Pris och utmärkelse får de unga forskarna för sina studier med betydelse för framtida diagnostik, prognos och behandling av prostatacancer och cancer i gallvägarna.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Ystad lasarett
Cancer generellt

Bra bemötande i Ystad

Vi får ju tyvärr höra en del mindre bra historier om den svenska sjukvården, men vi får aldrig glömma att i väldigt många fall fungerar det bra. Här är en sådan positiv berättelse från PALEMAs medlem Pontus Myrén.

Pin It on Pinterest