Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Kan C-vitamin och andra antioxidanter sprida cancer?

av | 3 juni, 2022 | Cancer generellt

Cancerforskaren Martin Bergö har i försök visat att tillskott av antioxidanter kan öka tillväxten av cancer. Han är därför kritisk till den gamla trossatsen att antioxidanter skulle hämma cancer, vilket är en av anledningarna till att industrin för tillskott blomstrar.
Bergö säger att när de har gjort försök på möss så har tillskott av antioxidanter fördubblat spridningen av cancer. Det går inte att göra den här typen av experiment på människor av etiska orsaker.

– Men vi har odlat melanom-celler från människor, och när vi ger dem antioxidanter börjar de direkt att röra sig snabbare, säger Martin Bergö.

I början när Martin Bergö kom ut med sina forskningsresultat möttes han av mycket kritik, men säger nu att forskningsvärlden i stort sett är enig om riktigheten av resultaten. Den forskning som hitintills har bedrivits har varit på lungcancer och melanom, men det finns även liknande resultat för exempelvis bukspottkörtelcancer. Enligt Bergö finns det inga bevis för att tillskotten skyddar mot cancer, utan tvärtom kan påskynda den. Det finns därför ingen anledning att ta dessa, säger han. Han tycker till och med att det är befogat att varna människor för att ta preparaten.

Det gäller speciellt för cancerpatienter, tidigare cancerpatienter och andra riskgrupper för cancer, exempelvis de med nedärvda risker. Nyligen har forskargruppen även tittat på C-vitamin som kosttillskott och kommit fram till likartade resultat, dvs att det inte är bra att använda för riskgrupper. Det är ett av de tillskotten som är mest vanliga och därför en viktig upptäckt.

Martin Bergö förklarar sin grundforskning i ett webbinarie som hölls av PALEMA i december 2020 och som du kan se här, och Martin börjar sitt anförande ca 50:30 in i videon. Det är enligt Bergö, egentligen bara människor med näringsbrister som behöver ta tillskott, och de flesta får i sig tillräckligt med näring via maten.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest