PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Viktig upptäckt om inflammation och oxidativ stress vid övre GI-cancer

av | 2 augusti, 2022 | Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer), Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Cancer i magsäck och matstrupe börjar ofta med inflammationer och nu har forskare funnit att DNA förstörs av oxidativ stress. Oxidativ stress är vad som sker när kroppen producerar fria radikaler på ett okontrollerat sätt.
Forskare vid amerikanska Van Andel Institute har identifierat orsaken till att DNA blir skadat och i förlängningen kan orsaka cancer, och även specifikt för cancer i övre GI. Den oxidativa stressen kommer som en följd av långvariga inflammatoriska tillstånd och stör processen av korrekt DNA framställning. Det leder till att den genetiska koden får en felaktig blandning med cancer som ett värsta resultat.

Huvudförfattaren till studien, Gerd Pfeifer, säger att ökad kunskap  om kopplingarna mellan inflammationer och cancer kommer att leda till effektivare metoder för att stoppa cancern.

Biotech
Tekniken som används vid upptäckter av skadat DNA, kallas ”Circle damage sequencing” och går ut på att i laboratorium reproducera felaktigt DNA i tillräckligt stora mängder för att kunna avgöra vad som är felet. I ett lyckat försök med melanom kunde de visa att DNA var skadat av solstrålar och inte bara genom kopierat DNA, som tidigare var ansett som orsaken.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest