010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Viktig upptäckt om inflammation och oxidativ stress vid övre GI-cancer

av | 2 augusti, 2022 | Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer), Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Cancer i magsäck och matstrupe börjar ofta med inflammationer och nu har forskare funnit att DNA förstörs av oxidativ stress. Oxidativ stress är vad som sker när kroppen producerar fria radikaler på ett okontrollerat sätt.
Forskare vid amerikanska Van Andel Institute har identifierat orsaken till att DNA blir skadat och i förlängningen kan orsaka cancer, och även specifikt för cancer i övre GI. Den oxidativa stressen kommer som en följd av långvariga inflammatoriska tillstånd och stör processen av korrekt DNA framställning. Det leder till att den genetiska koden får en felaktig blandning med cancer som ett värsta resultat.

Huvudförfattaren till studien, Gerd Pfeifer, säger att ökad kunskap  om kopplingarna mellan inflammationer och cancer kommer att leda till effektivare metoder för att stoppa cancern.

Biotech
Tekniken som används vid upptäckter av skadat DNA, kallas ”Circle damage sequencing” och går ut på att i laboratorium reproducera felaktigt DNA i tillräckligt stora mängder för att kunna avgöra vad som är felet. I ett lyckat försök med melanom kunde de visa att DNA var skadat av solstrålar och inte bara genom kopierat DNA, som tidigare var ansett som orsaken.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Pengar
Cancer generellt

Om försäkringar vid allvarlig sjukdom

Försäkringar är kanske inte det första man funderar över när man drabbats av en allvarlig sjukdom och pengar är självklart inte allt. Men att behöva oroa sig för ekonomin samtidigt som man kämpar mot sjukdomen är givetvis inte så kul.

Kraftens hus Stockholm flyttar in
Cancer generellt

Invigningen av Kraftens hus Stockholm

Nu öppnar Kraftens hus Stockholm i och de håller invigning under tre dagar med start den 28 mars med en officiell invigning. Den andra dagen 29 mars vänder sig särskilt till cancerberörda och den tredje 30 mars särskilt till vårdpersonal.

Om PALEMA

Hjälp oss dela ut broschyrer

Det är alltför många drabbade av våra cancerdiagnoser som inte känner till att vi finns. Vi vill såklart nå alla drabbade för att kunna ge råd, stöd och information. Vill du hjälpa oss nå ut till fler?

Pin It on Pinterest