010 / 146 51 10

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

Läkarförbundet har ändrat sig – vill följa Danmarks vårdgaranti

av | 16 augusti, 2022 | Cancer generellt

Läkarförbundet har inte alltid varit positiv till en vårdgaranti men vill nu se en förkortning av gränsen för bedömning och undersökning. Den är nu på 90 dagar men läkarförbundet vill korta den till 60 dagar. Danmark är förebilden för förbundet och anser att landets vårdgaranti har bidragit till att förkorta köerna under 2000-talet.
Dessutom vill Läkarförbundet också se en förkortning av dagens tidsgräns till behandling som idag ligger på 90 dagar. Den nya gränsen föreslås ändras till 60 dagar. Allt detta skulle vara mycket gynnsamt för grupper med svåra cancerdiagnoser, där tidsaspekten ofta är mycket viktig.

Anledningen till att förbundet tidigare var emot vårdgarantin bestod av farhågor om sämre kvalitet inom vården. Och att det skulle kunna ske undanträngningseffekter om vårdgarantin tillämpades med ekonomiska styrmedel.

Timglas
Nu tycker läkarförbundet att det behövs hittas en mellanväg där vårdgarantin får gälla, men att det samtidigt måste finnas utrymme för medicinska prioriteringar. Det bör alltså finnas ekonomiska incitament för att korta köerna. I Danmark får regionerna betala när de missar gränser och måste hänvisa vidare patienter till privata vårdgivare eller till vård utomlands.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Fler nyheter:

Cancer generellt

Susanne pärlar vidare

År 2016 förlorade Susanne Wennberg sin mamma i bukspottkörtelcancer. Tillsammans bestämde familjen då att göra armband för att sprida kunskapen och sätta fokus på behovet av forskning. Till dags dato har de gjort 1184 armband!

Ystad lasarett
Cancer generellt

Bra bemötande i Ystad

Vi får ju tyvärr höra en del mindre bra historier om den svenska sjukvården, men vi får aldrig glömma att i väldigt många fall fungerar det bra. Här är en sådan positiv berättelse från PALEMAs medlem Pontus Myrén.

Pin It on Pinterest