Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Läkarförbundet har ändrat sig – vill följa Danmarks vårdgaranti

av | 16 augusti, 2022 | Cancer generellt

Läkarförbundet har inte alltid varit positiv till en vårdgaranti men vill nu se en förkortning av gränsen för bedömning och undersökning. Den är nu på 90 dagar men läkarförbundet vill korta den till 60 dagar. Danmark är förebilden för förbundet och anser att landets vårdgaranti har bidragit till att förkorta köerna under 2000-talet.
Dessutom vill Läkarförbundet också se en förkortning av dagens tidsgräns till behandling som idag ligger på 90 dagar. Den nya gränsen föreslås ändras till 60 dagar. Allt detta skulle vara mycket gynnsamt för grupper med svåra cancerdiagnoser, där tidsaspekten ofta är mycket viktig.

Anledningen till att förbundet tidigare var emot vårdgarantin bestod av farhågor om sämre kvalitet inom vården. Och att det skulle kunna ske undanträngningseffekter om vårdgarantin tillämpades med ekonomiska styrmedel.

Timglas
Nu tycker läkarförbundet att det behövs hittas en mellanväg där vårdgarantin får gälla, men att det samtidigt måste finnas utrymme för medicinska prioriteringar. Det bör alltså finnas ekonomiska incitament för att korta köerna. I Danmark får regionerna betala när de missar gränser och måste hänvisa vidare patienter till privata vårdgivare eller till vård utomlands.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest