Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Tumörer i bukspottkörteln kan brännas bort – ny lovande studie

av | 1 november, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

En ny svensk studie startar nu kring tekniken för ablation, dvs bortbränning av tumörer med högfrekvent elektrisk energi. Det har redan gjorts några mindre och mycket lovande studier, men nu ska en större kontrollerad studie utföras på Norrlands universitetssjukhus.

Studien möjliggörs via ett anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse och går till ny teknik som ökar precisionen i den nya metoden. En stor skärm ersätter flera mindre skärmar och ökar precisionen vid ablationsbehandlingarna. Det ökar säkerheten för leveransen av den energi som bränner tumörerna.

Roberto Valente som är ansvarig för studien och överläkare på Norrlands Universitetssjukhus och forskare vid Umeå universitet, säger till Onkologi i Sverige:

Tumörer i bukspottkörteln kan brännas bort – ny lovande studie

”Behandlingsalternativen är få när cancern har spridit sig. Det bästa vi kan erbjuda är cellgifter. De förbättrar överlevnaden för vissa, men vi talar ändå bara om månader. När vi studerar vävnadsprover från pankreascancer ser vi att cancercellerna är relativt få och att de har mycket ärrvävnad runt sig. Cancervävnaden har inte heller så många kärl. De faktorerna gör att cellgifterna blir mindre effektiva, de kommer inte in i tumörerna”.

Förutom att ablation kan vara ett effektivt sätt att ta bort tumörerna så vill teamet se om metoden även förbättrar immunförsvaret. När tumörerna skadas av ablationen blir de inflammerade, vilket kan öka aktiviteten i kroppens eget immunförsvar och dess reaktion mot tumörerna.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest