Upptäckten startade med att det konstaterades inflammationer i cystorna och då startade misstanken om att det fanns levande bakterier som hade tagit sig till bukspottkörteln. Och det visade sig stämma. Och det var bakterier från munhålan som orsakade de skadliga angreppen. Det är bakterier som kan skada munhälsan, och därmed även orsaka skada i annan vävnad i kroppen.
Hur bakterierna tar sig till bukspottkörteln är ännu inte känt, och den vägen in ska normalt vara stängd. Ett sätt att förhindra det skulle enligt forskarna kunna vara screening av personer i riskzonen. Därefter skulle lokala antibiotikabehandlingar sättas in som en metod att bekämpa bakterierna.
De undersöker även om immunterapi skulle kunna vara ett alternativ, där patienternas eget immunförsvar ska kunna fås att hjälpa till i bekämpningen av dessa bakterier. Professorn i odontologi, Margaret Sällberg Chen vid KI, slår också ett slag för ökad munhälsa som ett effektivt sätt att undvika detta, i en intervju som hon gjorde för GP. Och hon tillägger:
– Ett enkelt sätt att minimera risken för att munbakterier hamnar i bukspottkörteln vore också att rengöra munnen innan gastroskopi. Det skulle förmodligen fungera med bakteriedödande munskölj och att borsta tänderna. Men en sådan rekommendation finns inte idag.