PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Munforskning väcker hopp om minskad dödlig cancer

av | 15 november, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Sambandet mellan bakterier i munnen och cancer i bukspottkörteln håller på att kartläggas vid institutionen för odontologi på KI. Bakterier från munhåla och mage har hittats i cystor hos patienter med cancer i bukspottkörteln. Dessa bakterier skadar celler och förstör även effekten av cytostatikabehandling.

Upptäckten startade med att det konstaterades inflammationer i cystorna och då startade misstanken om att det fanns levande bakterier som hade tagit sig till bukspottkörteln. Och det visade sig stämma. Och det var bakterier från munhålan som orsakade de skadliga angreppen. Det är bakterier som kan skada munhälsan, och därmed även orsaka skada i annan vävnad i kroppen.

Munforskning väcker hopp om minskad dödlig cancer

Hur bakterierna tar sig till bukspottkörteln är ännu inte känt, och den vägen in ska normalt vara stängd. Ett sätt att förhindra det skulle enligt forskarna kunna vara screening av personer i riskzonen. Därefter skulle lokala antibiotikabehandlingar sättas in som en metod att bekämpa bakterierna.

De undersöker även om immunterapi skulle kunna vara ett alternativ, där patienternas eget immunförsvar ska kunna fås att hjälpa till i bekämpningen av dessa bakterier. Professorn i odontologi, Margaret Sällberg Chen vid KI, slår också ett slag för ökad munhälsa som ett effektivt sätt att undvika detta, i en intervju som hon gjorde för GP. Och hon tillägger:

– Ett enkelt sätt att minimera risken för att munbakterier hamnar i bukspottkörteln vore också att rengöra munnen innan gastroskopi. Det skulle förmodligen fungera med bakteriedödande munskölj och att borsta tänderna. Men en sådan rekommendation finns inte idag.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Pin It on Pinterest