PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Amerikanskt register över bukspottkörtelcancer spårar ärftlighet

av | 29 november, 2022 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

National Familial Pancreatic Tumor Registry har varit igång sedan 1994 och lett till utökad förståelse om ärftlighetens betydelse vid bukspottkörtelcancer. Det har gett mera detaljerad information hur cancern verkar inom olika släktled och vad det betyder om yngre människor insjuknar.

Över 100 studier har gjorts med registret som bas. Studierna har visat att ärftlighet har en betydelse i mellan 20-30 procent av cancerfallen. Det innebär att forskarna kan säga att ärftligheten är en viktig faktor att ta hänsyn till inom vården. Det innebär inte att släktingar till någon med bukspottkörtelcancer verkligen kommer att drabbas, men risken ökar avsevärt. Familjehistorien är individuell och är beroende av graden på relationerna, såsom första gradens släktingar som en förälder eller syskon. Eller om det är en andra gradens släkting som till exempel en moster.

Amerikanskt register över bukspottkörtelcancer spårar ärftlighet

Jämfört med den allmänna befolkningen hade personer i familjer som drabbats av familjär bukspottkörtelcancer sex gånger högre risk att utveckla sjukdomen. Men risken ökades nio gånger när en familjemedlem hade fått diagnosen sjukdomen före 50 års ålder.

Ökad kunskap och debatt inom vården
På grund av denna ökade kunskap vet forskarna nu också att vissa patienter med mutationer i könsceller tenderar att få bättre resultat. Till exempel kan vissa mutationer påverka gener som krävs för DNA-reparation, vilket ökar deras känslighet för vissa läkemedel som används hos patienter med BRCA-mutationer. Så kurer som innehåller dessa läkemedel kan bli förstahandsbehandling för dessa patienter.

Det pågår en debatt om vården ska vara den som berättar för släktingar om riskerna. Som det är nu får inte vården göra det, och det ligger på den enskilda patienten att göra det. Det är kontroversiellt eftersom det ofta uppstår hinder när det läggs på individen att informera om det. 

 

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Film - Hjälp oss göra PALEMA mer känt
Om PALEMA

Hjälp oss göra PALEMA mer känt

Vi vill gärna att fler ska veta vad Cancerföreningen PALEMA är och även veta mer om de cancerdiagnoser vi arbetar med. I den här korta filmen på 10 minuter pratar vi om detta och hur just DU på ett enkelt sätt kan hjälpa oss!

Never give up
Cancer generellt

Vill du berätta din historia?

Är du en överlevare och skulle kunna tänka dig att berätta din historia? Trots den dåliga statistiken får vi aldrig glömma att det är en hel del som faktiskt genomgått lyckade behandlingar och idag lever ett bra liv.

Pin It on Pinterest