PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Vill man veta om man har en ärftligt ökad risk för cancer?

av | 24 januari, 2023 | Anhörig, Cancer generellt

En svår fråga att svara på är om man vill veta om man har en förhöjd ärftlig risk för att utveckla cancer. Å ena sidan kan man då göra förebyggande undersökningar och förhoppningsvis upptäcka eventuell cancer i tid. Å andra sidan kanske man då går och oroar sig hela livet i onödan.

Som det är idag, så berättar inte sjukvården för någon om man har en sådan risk. Det överlåter man till den som drabbas av cancer att göra. Men att berätta om en ärftlig risk för cancer inom familjen ses som svårt. Men samtidigt viktigt.

En ny avhandling från Umeå universitet visar att såväl patienter som svenskar i allmänhet tycker att hälso- och sjukvården bör ha en tydligare roll i kommunikation av sådan risk.

– Det var slående i arbetet med avhandlingen hur förvånade vissa blev av att höra hur det fungerar idag, att sjukvården faktiskt inte informerar släktingar om ärftlig cancerrisk, utan att det helt bygger på att man berättar inom familjen, säger Carolina Hawranek, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper.

false

Vården erbjuder ju den som har en förhöjd risk för ärftlig cancer undersökningar och åtgärder för att minska risken, men problemet är att nå ut till dessa personer.

Praxis idag är att ansvaret för att berätta om detta faller på den enskilde patienten som drabbats av cancer. Det kan ju vara väldigt svårt för en som själv just drabbats och som genomgår behandlingar att orka med detta. Patienten blir alltså då en mellanhand mellan hälso- och sjukvården och släktingarna.

Forskning från andra länder visar att detta  inte är ett speciellt effektivt sätt att förmedla denna information. Studier visar att hälften av alla berörda släktingar aldrig får denna information och därmed inte får tillgång till kvalificerad rådgivning om sin potentiella risk.

Det har även genomförts en stor opinionsundersökning som visar starkt stöd för att denna information ska delas med berörda. 90 % av de som drabbats av tjock-och ändtarmscancer ville få vetskap om, och dela med sig av, kunskap om en ärftlig förhöjd risk inom familjen. 80% anser att det är hälso- och sjukvården som är bäst lämpade att informera om en sådan risk, och en majoritet ville att vården skulle informera deras släktingar.

Vad vill du?

Vi ställde ju frågan via enkäten här under och svaret till dags dato (240423) ser ut som bilderna här under. En övervägande majoritet skulle alltså vilja veta om de har en förhöjd ärftlig risk för cancer och en stor majoritet skulle även vilja att vården informerade släktingar om detta.

(Klicka på bilderna för att se dem lite större)

Enkätsvar ärftlig cancer 1
Enkätsvar ärftlig cancer 2
Dina svar är helt anonyma.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Pin It on Pinterest