Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Forskare i Umeå har upptäckt farligt protein vid cancer i bukspottkörteln

av | 1 mars, 2023 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Proteinet galectin 4 stänger av kroppens immunförsvar och underlättar för cancerceller i bukspottkörteln att växa och spridas. Den upptäckten vid Umeå universitet kan leda till utveckling av framtida läkemedel som blockerar proteinets bindning till T-cellerna, som bidrar till kroppens försvar mot cancern.

Kroppens försvar mot cancer i bukspottskörteln bygger delvis på att T-cellerna angriper och oskadliggör cancerceller innan de hinner spridas. Men när det finns höga halter av proteinet galectin 4 i bukspottkörtelstumören angrips T-cellerna som dör istället, vilket gör att cancercellerna kan växa och spridas fritt.

Patienter med bukspottkörtelcancer hade så höga nivåer av proteinet galectin 4 att de kunde ses i ett vanligt blodprov. Upptäckten gör att det kan gå att ställa tidig diagnos och en möjlighet för framtida utveckling av behandlingar.

Forskare i Umeå har upptäckt farligt protein vid cancer i bukspottkörteln

– I framtiden vill vi med läkemedel blockera bindning av proteinet till T-celler, så att kroppens immunförsvar mot cancercellerna fungerar normalt. Om behandlingen fungerar skulle immunförsvaret kunna attackera och eliminera cancerceller vilket skulle öka överlevnaden för patienter med sjukdomen, säger studiens huvudförfattare Tommy Lidström till Onkologi i Sverige.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print: