Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Är Sven Sveriges längst överlevande efter pankreascancer?

av | 9 maj, 2023 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Sven Tägil, professor i historia, fyller 93 år till hösten, och det är nu 39 år sedan han gjorde en whippleoperation, alltså redan i april 1984. Är han kanske Sveriges längst överlevande efter pankreascancer?

Sven hade inga speciella symptom förutom halsbränna och förmodat magsår, så när hustrun av en tillfällighet läste i en läkartidning att detta kunde utvecklas till cancer i magsäcken så pratade hon med sonen som läste medicin. Med gemensamma krafter tvingade de då iväg honom till en läkare.

Läkaren tyckte väl först att halsbränna är väldigt vanligt och normalt ofarligt och det hade kanske Sven nöjt sig med, men att komma hem till hustrun utan att ha fått tid till gastroskopi var inget alternativ, så han envisades och lyckades få en tid.

Sven Tägil

Sven Tägil

Under gastroskopin kunde han själv följa med kameran på en skärm och när de kom ner till gallgångens mynning i nedre delen av tolvfingertarmen nära bukspottkörteln, såg man en jättelik utväxt som var på väg att täppa till hela tarmen. För Sven var det en chock att se detta inne i sig själv. Efter en vecka var det konstaterat att det var cancer i pankreas.

Efter några orosfyllda veckor var det dags för operation. Sven var ett väldigt intressant fall för läkarna och detta var en av de första whippleoperationer som gjordes i Lund med hopp om en livsavgörande räddning eftersom inga metastaser hade hunnit bildas.

Stor operation

Det blev en stor operation. De tog en del av magsäcken, gallblåsan och tolvfingertarmen och kopplade ihop hela systemet på nytt. På grund av erfarenheten av att ha varit alltför försiktiga vid tidigare operationer tog man till rejält.

Flera läkare och specialister var med under operationen och de lyckades rädda Sven! Men man ska också veta att på den tiden gjordes whippleoperation palliativt för att underlätta den utmätta tiden framåt. Pancreascancer är lömsk efter som den inte ger några symptom förrän det är för sent att ingripa.

Läkarna lämnade en bit av svansen på bukspottkörteln med tanke på produktionen av insulin som sker där och med förhoppningen att Sven skulle slippa diabetes. Sven klarade sig ett tag med medicinering, men snart blev det ändå nödvändigt med dagliga insulinsprutor och han fick anpassa livet efter det.

Sven fick tillbringa flera veckor på intensivvårdsavdelningen och under den tiden fick de göra ytterligare en operation sedan ett komplicerat läckage uppstått med stor blodförlust som följd.

Sven förlorade 20 kilo av kroppsvikten och tycker själv att tiden som konvalesent blev lång, den tog stora delar av sommaren. Men redan till hösten började Sven försiktigt spela tennis igen, han kämpade på och såg till att ha ett fortsatt aktivt liv.

För ett antal år sedan var han med på en konferens i Lund för pancreasforskare där också allmänheten, drabbade patienter och anhöriga, fick deltaga vid ett stormöte. Man fick höra föreläsningar om aktuella behandlingsmetoder och se siffror som visade att överlevnaden efter operation fortfarande var begränsad. Stämningen i salen var efter några inlägg från pancreaspatienternas anhöriga dyster och deprimerad. Då begärde Sven ordet och berättade att han överlevt i mer än 30 år efter sin whippleoperation. Man skall inte ge upp hoppet! Det blev spontana applåder och stämningen skiftade från förtvivlan till i alla fall försiktigt hoppfull.

Fortfarande ett aktivt liv

Sven lever ett aktivt liv idag, promenerar varje dag tillsammans med hustrun som är ett år yngre och sjukgymnast. Rullatorn är ett uppskattat hjälpmedel även om Sven i likhet med de flesta tyckte att det var onödigt till att börja med. Huvudet och minnet är det kanske inget  större fel på även om bilkörning sedan i höstas är ett minne blott och åldern börjar kännas av i benen och balansen.

Sven och hustrun Elisabet bor i ett hus i Lund och klarar sig själva, även om hustrun nog tar större delen av jobbet säger Sven med ett litet skratt!

Sven har för övrigt fortfarande kontakt med läkarna, professor Stig Bengmark och kirurgen  Bruno Walther och vid senaste kontakten med Bruno sa denne: “Du har nog rekord i överlevnad!” Så även den dystraste prognos kan leda till något positivt!

Vad är Blåljuscancer? Klicka för mer info!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
Wavebox
Weekend Webbexperterna
Mediemerah

Fler nyheter:

More news:

Möte
Om PALEMA

Vill du engagera dig i PALEMA 2025

Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.

Möte
Om PALEMA

Vill du engagera dig i PALEMA 2025

Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.

Pin It on Pinterest