Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Nu finns Min vårdplan för Bukspottkörtelcancer

av | 9 juni, 2023 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Nu har RCC publicerat Min vårdplan för Bukspottkörtelcancer. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på cancercentrum.se.
“- Det känns extra viktigt att kunna erbjuda diagnosanpassad information med tanke på denna patientgrupp ofta behöver andra råd än de med annan cancersjukdom, framför allt gällande kost och besvär från mage och tarm,” säger Tina Gustavell, som är ordförande i den arbetsgrupp som tagit fram informationen och som även arbetar som universitetssjuksköterska och omvårdnadsansvarig inom Tema Cancer på Karolinska universitetssjukhuset.

PALEMAs ordförande Eva Backman och Kassör Anne-Marie Holmedal har också varit med i arbetsgruppen.

Planering
Informationen riktar sig till patienter med cancer i bukspottkörtel eller i närliggande vävnader, det så kallade periampullära området. Vissa avsnitt kan även läsas av patienter med IPMN som ska genomgå kirurgisk behandling

“- Att få diagnosen Bukspottkörtelcancer är omvälvande både för den som får diagnosen och dennes närstående. Det finns ett stort behov av information kring diagnos, behandling samt vad man själv kan göra för att må så bra som möjligt,” avslutar Tina Gustavell.

Fakta om min vårdplan

Min vårdplan cancer är en del av den nationella cancerstrategin från 2009 som säger att alla patienter ska ha en skriftlig, individuell vårdplan. Syftet är att göra vården lättare att överblicka. Den innehåller sammanhållen och kvalitetssäkrad information om vård och behandling samt möjlighet till gemensam planering och kommunikation.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Fahim Ebrahimi, postdoktor, Foto: Gunilla Sonnebring
Forskning, Levercancer

Levercancer och allvarlig leversjukdom vanligare om fettlever finns i familjen

Även familjemedlemmar till personer med metabolt orsakad fettlever har en ökad risk att utveckla levercancer och avlida av leverrelaterade sjukdomar. Detta skulle kunna innebära att även närstående är betjänta av de livsstilsråd som idag endast ges till patienter. Det menar forskare vid Karolinska Institutet som kan visa sambandet i en rikstäckande studie publicerad i Journal of Hepatology.

Pin It on Pinterest