Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Ny forskning visar hur cancerceller i bukspottkörteln kan ändra sin kost för att överleva

av | 30 augusti, 2023 | Forskning, Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

En internationell forskningsstudie har visat att pankreascancerceller kan ändra det bränsle de använder för att växa och sprida sig så att de kan överleva i svåra miljöer, ett resultat som forskarna hoppas ska kunna utnyttjas för att utveckla nya behandlingar för pankreascancer.
Bukspottkörtelcancer är den dödligaste vanliga cancerformen, men behandlingsalternativen är begränsade. För närvarande är kirurgi den enda potentiellt botande behandlingen av sjukdomen, men bara en av tio patienter genomgår operationen. Att tillhandahålla effektiva behandlingsalternativ är avgörande för att förbättra överlevnadsgraden.

Studien leddes gemensamt av ett forskarlag vid Institute of Cancer Research i London, under ledning av Dr Anguraj Sadanandam, och University of Michigan i USA. Arbetet, som publicerats i Nature idag, finansierades av Pancreatic Cancer UK, Ian Harty Charitable Trust och National Institutes of Health i USA.

Mikroskop

Vad visade denna forskningsstudie?

Tumörceller i bukspottkörtelcancer växer ofta snabbt, vilket hjälper dem att sprida sig snabbt i kroppen. För att göra detta är de vanligtvis beroende av sockret glukos. Forskarna visade dock att när glukos inte finns tillgängligt kan cancercellerna i bukspottkörteln ändra sin kost och i stället använda en molekyl som kallas uridin som reservbränsle. Forskningschefen, dr Chris Macdonald, förklarar:

– “Bukspottkörtelcancer växer aggressivt och använder glukos som finns i och runt cellerna i bukspottkörteln för att driva på den snabba tillväxten. Den nya studien har visat att cancercellerna i bukspottkörteln kan upprätthålla denna snabba tillväxt även när de har förbrukat alla tillgängliga glukoslager, genom att använda unika bränslereserver som kallas uridin. I sin strävan att växa till varje pris kan denna bränsleväxling visa sig vara bukspottkörtelcancerns akilleshäl. Avgörande är att denna uridinberoende tillväxt inte används av normala friska celler i kroppen. Den här studien har visat att tumörtillväxten hos möss stoppas om man hindrar cancerceller i bukspottkörteln från att använda uridin på det här sättet.”

– “Det här är ett mycket elegant forskningsarbete som visar hur vi kan använda cancerns egen tillväxttaktik mot den för att utveckla helt nya och välbehövliga behandlingar för människor med bukspottkörtelcancer. Detta arbete är potentiellt mycket betydelsefullt och genuint spännande. Vi är mycket hoppfulla om att dessa resultat kan leda till nya och förbättrade behandlingar för bukspottkörtelcancer i framtiden.”

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.