Men det kan också vara hjälp med praktiska saker såsom hjälp med kontakt med vården och myndigheter, att läsa och förstå kommunikation och information, eller andra praktiska saker som man kan ha svårt med när man är nydiagnostiserad och möjligen ockå genomgår en tuff behandling och kanske inte har anhöriga eller närstående som kan eller orkar hjälpa till.
Vem kan bli patientstödjare?
För att bli Patientstödjare bör du själv ha landat i din – eller din närståendes – sjukdom och kanske inte vara mitt uppe i eller alldeles nyligen genomgått tuffa behandlingar.
Du måste såklart känna att du har tid, ork och framför allt en vilja att prata med och hjälpa andra drabbade – och kunna sätta dig in i och förstå deras situation utan att må dåligt själv.
Hur mycket du vill engagera dig i de du hjälper och vilken typ av hjälp du vill ge bestämmer du själv.
Hur går det till?
Grunden är vår stödtelefon och som Patientstödjare kommer du att få hjälpa till att bemanna den för den eller de diagnoser du själv har eller har haft, alternativt om du är anhörig så har vi en speciell linje för det. Hur ofta och vilka tider du gör detta kommer vi gemensamt överens om.
Om du sedan märker att den eller de du får kontakt med behöver hjälp med mer än att bara prata, kanske med praktiska saker, så bestämmer du själv om du vill göra detta också, eller så anmäler du det till oss, så försöker vi hitta någon annan som vill och har tid och ork.
Får jag något för det?
Vi har tyvärr inte någon möjlighet – inte i dagsläget i alla fall – att erbjuda någon ekonomisk ersättning för att vara Patientstödjare. Men du kommer att få vår djupa tacksamhet och framför allt tacksamhet från de drabbade som du hjälper!
Anmäl intresse här
Om du känner att detta är något för dig, fyll då bara i formuläret här nedan, så återkommer vi till dig telefonledes och diskuterar vidare.