Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

15 miljoner till forskning om stöd för återhämtning efter behandling av matstrups- eller magsäckscancer

av | 20 december, 2023 | Forskning, Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer), Matstrupscancer (Esofaguscancer)

Cancerfonden satsar extra på kliniska behandlingsstudier och beviljar 120 miljoner till 10 forskningsprojekt. Ett av dessa är KI’s projekt RECapp som nu får 15 miljoner kronor.
Projekt RECapp (REcovery After Cancer Application) syftar till att minska sjukdoms- och behandlingsbördan och förbättra livskvaliteten hos patienter som behandlats för matstrups- eller magsäckscancer. Dessa patienter har dålig överlevnadschans och en stor operation krävs oftast för chans till bot. Efter operationen är återhämtningen lång, besvärlig och ofullständig, och livskvaliteten är nedsatt.

Därför är det viktigt att finna åtgärder som förbättrar dessa patienters livskvalitet. KI’s forskningsgrupp har sedan många år ett nära samarbete med patienter som behandlats för dessa tumörer och de betonar behovet av individanpassat stöd efter behandlingen.

Mobilapp
I samverkan med samarbetspartners i hela Sverige (som sjukhusen, patientorganisationen, kvalitetsregistret och vårdprogramsgruppen) håller de på att testa och utvärdera en utvecklad och individanpassad mobilapplikation (RECapp – REcovery After Cancer Applikation) där patienter som behandlats monitoreras i hemmet avseende symtom och guidas till egenvård alternativt kontakt med sjukvården.

Projektet kan ge ett genombrott med modern och individanpassad uppföljning av patienter som ska återhämta sig efter operation för matstrups- eller magsäckscancer. Förbättrad rehabilitering genom att öka patienters egenvård skulle också minska belastningen på sjukvården.

Stöd för att utvärdera

Pernilla Lagergren, professor i kirurgisk vårdvetenskap vid Karolinska Institutet, forskar om stöd för återhämtning efter behandling av matstrups- eller magsäckscancer. Projektet får nu 15 miljoner kronor för att utvärdera en mobilapplikation där patienten kan få individanpassade förslag till egenvård och hjälp att få kontroll över sin situation.

– Åh, jag blir mållös. Det är fantastiskt! Tack så jätte, jättemycket Cancerfonden och alla givare! Jag blir otroligt glad att ett vårdvetenskapligt projekt kan få pengar i den här satsningen – att det området lyfts fram gör mig rörd och jag tror att vi kan göra något riktigt bra för patienterna med det här forskningsprojektet, säger Pernilla Lagergren.

Forskningen bedrivs genom ett nära samarbete med gruppens forskningspartners som består av tidigare matstrups- eller magsäckscancerpatienter tillsammans med ett stort nätverk av bland annat patientföreningen, läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och dietister. Cirka 250 patienter över hela Sverige kommer att få använda appen i projektet.

– Vi har gjort en förstudie och många patienter har uttryckt att de saknar stöd när de kommer hem från sjukhuset efter operation. Det vill vi kunna möta med resultaten från det här projektet.

Mer information

Pernilla Lagergren - Foto: Johan Bergmark
Pernilla Lagergren Foto: Johan Bergmark
Källor: KI och Cancerfonden

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest