PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Vikten av fysisk och mental träning

av | 5 februari, 2024 | Cancer generellt, Forskning

Att fysisk träning är bra, det vet vi. Men vet du också att det är extra bra att träna om man är cancerdrabbad? Det har visat sig att fysiskt aktiva patienter med cancer klarar sin behandling bättre och får mindre besvär av biverkningar.
På senare år har ett flertal studier visat nyttan av fysisk aktivitet under och efter cancerbehandling. Det har visat sig att fysiskt aktiva patienter med cancer klarar sin behandling bättre och får mindre besvär av biverkningar. Det som framför allt studerats och som förbättrats av fysisk aktivitet är fatigue, depression och hälsorelaterad livskvalitet. Det har även visat sig att träning under cytostatikabehandling kan ge ökad muskelstyrka och syreupptagningsförmåga och att redan enstaka träningspass ger ökad energi och minskar stress och illamående.
Träning
En randomiserad svensk träningsstudie visade vid uppföljning efter ett år att träningsgrupperna upplevde minskad fatigue, symtombörda och förbättrad muskelstyrka jämfört med kontrollgruppen. De vars träning bestod av kombinerad konditionsträning resp. högintensiv intervallträning visade också på minskad kroppsvikt, förbättrad livskvalitet och högre andel som återgått till arbete. Dessa resultat var bestående vid uppföljning efter två år.

Vilken form av fysisk aktivitet är bäst?

Svaret är: Den som blir av! Sen behöver träning inte innebära att du går och köper ett par löparskor och börjar springa en mil om dagen. Detta är såklart inte heller möjligt för alla, speciellt inte för dig som är äldre och/eller inte mår så bra. Några förslag på rörelser i vardagen som man kan börja med är:

  • En promenad på en halvtimme om dagen
  • Om du inte orkar gå utomhus, gå inomhus regelbundet
  • Om du sitter eller ligger mycket, ställ dig upp minst en gång i timmen
  • Hushållsarbete, som tex dammtorkning eller dammsugning
  • Kliv av bussen en hållplats tidigare
  • Trädgårdsarbete, så som gräsklippning eller krattning

Glöm inte det mentala

Utöver fysiska fördelar kan träning också ha en positiv inverkan på ditt emotionella välbefinnande under cancerbehandling. Träning kan hjälpa till att minska stress och ångest, förbättra sömnen och öka självförtroendet. Det kan också ge en känsla av kontroll och empowerment i en utmanande tid. Det är också viktigt att fokusera på mentalt välbefinnande när man diagnostiseras med cancer. Mental träning kan hjälpa till att minska stress, oro och depression.

Våra sidor med träningstips

Vi har precis lanserat nya sidor med mycket mer information om träning, såväl fysisk som mental. Där finner du allmänna tips och råd om träning, filmer och dokument med övningar, länkar till andra sidor med massor med nyttig information med mera. Välkommen att läsa mer där!

Träning - Fysisk och mental

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Årets medlem 2023 - Susanne Wennberg får priset av ordförande Eva Backman
Om PALEMA

Årets medlem 2023

Styrelsen instiftade för 2 år sedan utmärkelsen "Årets medlem" inom PALEMA och nu var det dags för den andra medlemmen i föreningen att få detta. Årets pristagare presenterades på årsmötet den 22 februari.

Årets medlem 2023 - Susanne Wennberg får priset av ordförande Eva Backman
Om PALEMA

Årets medlem 2023

Styrelsen instiftade för 2 år sedan utmärkelsen "Årets medlem" inom PALEMA och nu var det dags för den andra medlemmen i föreningen att få detta. Årets pristagare presenterades på årsmötet den 22 februari.

Pin It on Pinterest