PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Valberedningens förslag till styrelse 2024

av | 8 februari, 2024 | Om PALEMA

Den 22 februari är det dags för PALEMAs årsmöte 2024, och inför det kommer här en liten presentation av de föreslagna nya styrelseledamöterna.
Ni kan läsa valberedningens förslag till ny styrelse i sin helhet via knappen nedan, men här kommer en presentation av de föreslagna nya styrelseledamöterna så ni medlemmar får en liten chans att bekanta er med dem innan mötet.

  • Mats Frisk – Ordinarie ledamot 2 år – nyval
  • Lavinia Ster – Ordinarie ledamot 2 år – nyval
  • Sam David – Ordinarie ledamot 2 år – nyval
  • Richard Bjurenfalk – Suppleant 1 år – nyval
  • Fredrik Smedberg – Suppleant 1 år – nyval
Styrelsemöte

Du har väl anmält dig??

Du som är medlem – du har väl anmält dig till årsmötet den 22/2 klockan 18.00? Det genomförs helt digitalt via vårt webbinarieverktyg. Du hittar också alla handlingar till årsmötet här.

Du anmäler dig till årsmötet här. Du måste såklart vara medlem för att kunna delta.

Mats Frisk

Mats Frisk

Ordinarie ledamot – Nyval 2 år

Jag heter Mats Frisk, är 61 år och bor i Täby strax norr om Stockholm tillsammans med min fru Ulrika. Vi har tre utflugna vuxna barn och vi fick nyligen tillökning i form av vårt första barnbarn. I juli 2022 diagnostiserades jag med Pankreascancer efter att 4 månader tidigare fått Diabetes typ 1. Jag inser att jag hittills har haft tur, då kirurgi var möjlig och att jag under efterföljande Cytostatikabehandling mådde oförskämt bra.

Jag är i grund och botten utbildad Civilingenjör från Lunds Tekniska Högskola men har även en Exekutive MBA från Handelshögskolan i Stockholm. I hela mitt yrkesliv har jag varit verksam inom den globala telekommunikationsindustrin, i flera olika ledande roller i Sverige men även internationellt. Då jag har haft förmånen och möjligheten att pensionera mig, befinner jag mig i en situation där både tid, energi och förhoppningsvis viss kompetens finns tillgänglig. Så, varför inte kanalisera detta genom att aktivera mig inom PALEMA?

Min förhoppning är att få arbeta relativt brett och operativt. En blandning av ”här och nu” och mer framtida frågeställningar som tillgängligheten till kliniska studier, mer forskning mm. PALEMAs diagnoser står ju idag för ca. 20% av alla som avlider av cancer, och så kan vi ju inte ha det. Jag är redan idag i full gång med ett antal olika aktiviteter, där jag etablerat en god dialog med vårdgivare och andra intressenter. Jag har jag också blivit utvald till Karolinska sjukhusets pilotutbildning för patientföreträdare. Tanken är att vi ska placeras ut i olika ledningsgrupper efter genomförd utbildning.

Hursomhelst hoppas jag kunna medverka till att flera konkreta framsteg sker inom ramen för PALEMAs verksamhet, men även bidra till en god stämning i både styrelse och andra sammanhang.

Avslutningsvis, vill jag också säga att jag har imponerats över vad PALEMA som patientorganisation har åstadkommit med tanke på begränsade medel i form av budget och resurser.

Lavinia Ster

Lavinia Ster

Ordinarie ledamot – Nyval 2 år

Ända sedan 1997 när jag tog min sjuksköterskelegitimation i Rumänien har jag mött tusentals patienter med olika stadierav cancer i mag-tarm systemet, då jag valde mitt första jobb på Endoskopimottagningen.

2000 fick jag möjligheten att resa till Oslo på en workshop och cancerprofylax-konferens, och där ändrades mitt öde. Året efter flyttade jag till Stockholm och var tvungen att jobba som undersköterska i väntan på att Socialstyrelsen skulle godkänna min legitimation. Att jobba som undersköterska på Radiumhemmet tillförde oväntade men lärorika erfarenheter utöver alla mina möten med cancerpatienterna.

Jag fortsatte min endoskopibana både på Astrid Lindgrens och Danderyds sjukhus som sjuksköterska till 2009 när jag blev klar med anestesi VUB.

Det var samma år som nationella cancerprogrammet kom till min stora glädje, men det var året efter som jag förlorade min älskade farfar i pankreascancer. Ända sedan den dagen har jag lovat till mig själv att bli stödmedlem när det finns en patientförening för de med samma diagnos som min farfar. Det dröjde några år till innan PALEMA uppstod men då hade jag fått min son och vi var på väg till Norge.

Så fort som vi flyttade tillbaka 2019 tog jag kontakt med PALEMAs ordförande Eva och uttryckte min önskan om att hjälpa till inom föreningen, utan att veta vad som skulle komma. Pandemin var en ytterst svår prövotid för många av oss, inte minst cancer patienterna.

Jag har bestämt mig för att gå ner i tid i mitt jobb som anestesisjuksköterska på Kirurg Operation Akademiska sjukhuset för att tillåta mig själv bättre återhämtning och möjlighet att aktivt involvera mig i föreningens aktiviteter. Jag träffar nästan dagligen minst en patient med cancer, då Akademiska sjukhuset är ett av det HNV centrum.

Det är fortfarande mitt hopp, så som jag sa på min anställningsintervju på Radiumhemmet 2002, att vi skall kunna bota cancer inom vår livstid.

Sam David

Sam David

Ordinarie ledamot – Nyval 2 år

Jag heter Sam David, 28 år från Göteborg. Jag är gift och har en son på 2,5 år och en bebis på väg (i sommar).

Jag förlorade min mamma den 7 juli 2023, hon hade gallvägscancer och en väldigt dålig upplevelse av vården både i slutskedet men även stundtals från att hon blev diagnosticerad. En vän tipsade mig om PALEMA kort efter att mamma blev diagnosticerad under sommaren 2022 och vi blev snabbt därefter medlemmar båda två. Det har varit väldigt hjälpsamt att få stöd av organisation men även från andra som haft eller har en anhörig drabbad.

Idag studerar jag Medie- och kommunikationsvetarprogrammet på Göteborgs universitet, arbetar administrativt på en skola och driver eget företag. Jag är även ordförande i min bostadsrättsförening och har varit med i styrelsen där i snart 3 år. Så där har jag en del erfarenhet vad gäller styrelsearbete.

Min önskan och längtan att göra PALEMAs röst hörd bland beslutsfattare men även att fler ska bli medlemmar och ta del av vår nyttiga information men också gemenskap.

Självklart vill jag också fortsätta kampen för min mamma, även om hon inte är här idag. Men jag vill även fortsätta kampen för de som är drabbade idag och deras anhöriga.

Richard Bjurenfalk

Richard Bjurenfalk

Suppleant – Nyval 1 år

Jag heter Richard Bjurenfalk, 61 år, bor i Jönköping.

I oktober 2022 blev jag diagnostiserad med cancer i nedre delen av matstrupen. Efter två månader med cellgifter och vila i en månad blev det operation i Linköping i februari 2023 och sedan efterbehandling med cellgifter.

Som egen företagare i vitvarubranchen (Jag har en Elon butik utanför Jönköping) gick jag från att ha arbetat 150% till 0%. Med en så omvälvande omställning av livssituationen får man tid att fundera.

Min behandling har gått så bra som den kan göra, vilket jag är oerhört tacksam för. De problem jag har idag är de som uppkommit efter kirurgin.

Jag kom i kontakt med PALEMA efter min operation och nu känner jag att det är läge att ge något tillbaka. Jag upplevs nog som en väldigt social människa, det jag brinner för är att få mer kunskap om cancersjukdomar och stötta mina  medmänniskor som drabbas.

Jag kommer även att vara kontaktperson i PALEMA för regionalavdelning Sydost.

Fredrik Smedberg

Fredrik Smedberg

Suppleant – Nyval 1 år

Jag heter Fredrik Smedberg, 53 år från Göteborg, numer bosatt i Jönköping. Jag är gift och har två vuxna söner. Jag blev diagnostiserad med Gallgångscancer i februari 2023, en chockartad upplevelse som förändrat både min familjs och mitt liv.

Min bakgrund är ekonomisk gymnasial utbildning kompletterad med examen på IHM i Göteborg som marknadsekonom. Jag har sedan 2010 tillsammans med en kollega startat upp ett bolag inom IT-säkerhet, utvecklat detta både som företagsledare och med direkt försäljning till slutkund.

Under mitt första år med diagnosticerad cancer har jag tillåtits fokusera fullt ut på mitt tillstånd och rehabilitering efter behandlingar. Jag har haft möjlighet att avsätta tid för att kunna förstå och leta efter nya alternativa behandlingar, ha olika kontakter med byråkratiska instanser såsom försäkringsbolag, försäkringskassa, sjukvården, NT-rådet med flera.

Detta har gett mig en kunskap och erfarenhet som jag vill ska komma till nytta. Jag vill engagera mig i PALEMA för att kunna medverka till att patienter får kompetent och likvärdig vård.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Årets medlem 2023 - Susanne Wennberg får priset av ordförande Eva Backman
Om PALEMA

Årets medlem 2023

Styrelsen instiftade för 2 år sedan utmärkelsen "Årets medlem" inom PALEMA och nu var det dags för den andra medlemmen i föreningen att få detta. Årets pristagare presenterades på årsmötet den 22 februari.

Årets medlem 2023 - Susanne Wennberg får priset av ordförande Eva Backman
Om PALEMA

Årets medlem 2023

Styrelsen instiftade för 2 år sedan utmärkelsen "Årets medlem" inom PALEMA och nu var det dags för den andra medlemmen i föreningen att få detta. Årets pristagare presenterades på årsmötet den 22 februari.

Pin It on Pinterest