Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

American Association of Cancer Research (AACR) årsmöte är centrum för cancerforskningsgemenskapen.

av | 4 juni, 2024 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Mötet samlar forskare, kliniker, annan vårdpersonal, överlevande, patienter och förespråkare för att dela framsteg inom de mer än 100 sjukdomar vi kallar cancer.

2024 AACR-konferensen hölls 5 till 10 april i San Diego, Kalifornien. Rapporterna från bukspottkörtelcancerforskare lyfte fram nya tillvägagångssätt inom ett brett spektrum av områden, inklusive tidigare upptäckt, kliniska prövningar och immunterapi; Det fanns också vetenskapspresentationer för upptäckter som kommer att hjälpa forskare att avslöja hemligheterna bakom den grundläggande biologin för cancer i bukspottkörteln..

2024 AACR-mötesuppdatering

Här är bara några av höjdpunkterna från denna viktiga konferens. Let’s Win kommer att täcka flera av dessa fynd mer i detalj under de kommande månaderna. Men för nu, var säker: framsteg i kampen mot bukspottkörtelcancer, från forskning direkt till behandling, är en realitet.

Cancervaccin:

En viktig fråga som diskuterades är om cancervaccin är redo för bästa sändningstid? Även om vacciner inte är redo att vara standardvård, kan tillvägagångssättet visa sig vara användbart i vissa populationer.

Tre av sju presentationer i denna session handlade om cancer i bukspottkörteln. Forskningen representerar tre olika strategier och inkluderade föredrag om ett peptidbaserat vaccin, ett cellbaserat vaccin och ett personligt mRNA-vaccin. Vart och ett av vaccinerna studeras inom tre olika områden: före sjukdomsdebut bland högriskgrupper, före operation och efter operation. Alla tre studierna visar positiva resultat, inklusive positiva immunsvar hos personer i riskzonen, krympning av tumörer före operation och fördröjning av återfall efter operation.

Ny flytande biopsi visar löfte om tidig upptäckt

Tidig upptäckt av cancer i bukspottkörteln är fortfarande utmanande på grund av sjukdomens ospecifika symtom och eftersom bukspottkörteln är belägen djupt inne i buken, där den inte lätt kan palperas under fysisk undersökning. Dessutom är befintliga biomarkörer, såsom CA19-9, inte pålitliga på egen hand för att upptäcka bukspottkörtelcancer i ett tidigt stadium.

Flytande biopsier undersöker blod eller andra biologiska vätskor för tecken på cancer, såsom genetiskt material eller celler som tappas av tumörer.

Forskarna utvecklade en ny metod för flytande biopsi som analyserade specialiserade vesiklar som kallas exosomer, som avges av cancerceller och friska celler i blodet. Forskarna testade tidigare prestandan för deras exosombaserade flytande biopsisignatur i en grupp av 95 individer från antingen USA eller Japan, och rapporterade en 98-procentig upptäckt av pankreascancer.

Den flytande biopsisignaturen tränades på information från den japanska gruppen och validerades i grupperna från USA, Sydkorea och Kina.

Den flytande biopsimetoden upptäcktes: 93 procent av cancer i bukspottkörteln i den amerikanska kohorten; 91 procent av cancer i bukspottkörteln i den sydkoreanska kohorten; och 88 procent av cancer i bukspottkörteln i den kinesiska kohorten.

Vidare, när de kombinerade sin signatur med pankreascancermarkören CA 19-9, upptäckte det flytande biopsitestet exakt 97 procent av stadium I/II pankreascancer i den amerikanska gruppen. Detta är signifikant eftersom stadium I pankreascancer är begränsad till bukspottkörteln; vissa cancerformer i stadium II har spridit sig till närliggande lymfkörtlar men har inte spridit sig till avlägsna platser.

Sammandrag från Let's Win Pancreatic Cancer

Let’s Win Pancreatic Cancer är en onlinegemenskap för att dela information om innovativa, vetenskapsbaserade behandlingar för cancer i bukspottkörteln. Observera att denna information inte är avsedd att ersätta professionell medicinsk åsikt, rådgivning eller diagnos. Vi uppmuntrar dig att använda denna information för att inleda en dialog med din läkare om den behandlingsplan som är rätt för dig.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest