Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

14,4 miljoner pund investerade för att tidigare upptäcka bukspottkörtelcancer

av | 17 juni, 2024 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

För att förbättra resultaten för personer med cancer i bukspottkörteln investerar Pancreatic Cancer UK i forskning som kommer att hjälpa oss att upptäcka tidigt, behandla bättre och i slutändan rädda liv.

Tack vare våra generösa supportrar har vi hittills investerat 14,4 miljoner pund (ca 19,6 miljoner kronor) i forskning i tidig upptäckt och behandling av cancer i bukspottkörteln.

Bukspottkörtelcancer är svår att behandla. För närvarande är det enda sättet att potentiellt bota pankreascancer genom kirurgi. Men bara cirka 10 % av människorna kan opereras.

Detta beror till stor del på att de flesta får diagnosen i ett sent skede, när sjukdomen redan har spridit sig runt kroppen. Även för dem som kan opereras återkommer cancern ofta. Så varför är cancer i bukspottkörteln så svår att behandla, och vad gör vi åt det?

14,4 miljoner pund till forskning

Ta itu med utmaningen att behandla bukspottkörtelcancer

En unik egenskap hos cancer i bukspottkörteln är en tuff yttre fästning av ärrliknande vävnad som omger tumören. Detta skyddande lager gör att cancercellerna effektivt kan gömma sig från immunsystemet, liksom behandlingar som kemoterapi och strålning som syftar till att förstöra dem. Att hitta sätt att försvaga detta tuffa skyddande lager är för närvarande ett aktivt forskningsområde.

Om vi ​​kan försvaga detta yttre skikt och tillåta behandlingar att nå tumörcellerna lättare kan detta förbättra effektiviteten av befintliga behandlingar. Till exempel undersöker Dr Petros Mouratidis vid Institutet för cancerforskning hur man kan kombinera tekniker som fokuserat ultraljud, som skadar och försvagar tumörceller, med immunterapi, som ökar immunsystemets kraft att förstöra cancerceller helt och hållet.

Nuvarande behandlingar för cancer i bukspottkörteln är inte särskilt effektiva och orsakar betydande biverkningar. Dessutom når relativt små mängder av läkemedlet faktiskt själva cancercellerna, med större mängder som skadar frisk vävnad någon annanstans och orsakar oönskade biverkningar. Dr George Williams vid University of Southampton utvecklar ett nytt sätt att leverera kemoterapi direkt till tumörcellerna, så att mer av läkemedlet når cancerceller och minskar behandlingsbiverkningar.

En av anledningarna till att överlevnaden för cancer i bukspottskörteln är så låg är att många personer med cancer i bukspottskörteln inte diagnostiseras förrän efter att deras cancer redan har spridit sig runt kroppen, då är operation inte ett alternativ. Dr Gianluca Mucciolo vid University of Cambridge studerar bukspottkörtelcancer som har spridit sig till levern, för att identifiera skillnader mellan tumörceller i bukspottkörteln och andra platser, med syftet att utveckla nya behandlingar för avancerad bukspottkörtelcancer .

För att förbättra behandlingen av cancer i bukspottkörteln behöver vi också lära oss av framstegen inom andra typer av cancer. Forskning i Skottland under ledning av Dr Kirsteen Campbell undersöker om behandlingar som har varit effektiva vid blodcancer också kan användas för att förbättra behandlingen av cancer i bukspottkörteln .

Att föra samman forskarsamhället

För att ta itu med den stora utmaningen med att behandla cancer i bukspottkörteln måste vi samla de största forskarhjärnorna för att arbeta med detta tillsammans. Det är därför vi har lanserat våra Interdisciplinary Treatment Grants, som kommer att göra det möjligt för forskare som arbetar inom olika vetenskapsområden att gå samman för att förbättra nuvarande behandlingar eller hitta nya terapeutiska mål och tillvägagångssätt.

“Vi har en skyldighet att börja utveckla nya behandlingar nu, annars när vi uppnår genombrott i tidigare upptäckt, kommer vi fortfarande inte att kunna behandla människor.”
Dr Giulia Biffi, University of Cambridge

Det är ytterst viktigt att vi vid sidan av forskning om tidig upptäckt också investerar i behandlingsforskning. Tidig upptäckt av cancer i bukspottkörteln kommer att revolutioneras under de kommande fem åren med spännande initiativ som det första utandningstestet för cancer i bukspottkörteln tar fart och utvecklingen av nya behandlingar tar tid. Vi måste vara redo att backa upp den tidiga upptäcktsrevolutionen med nya och mer effektiva behandlingar, för att uppnå våra ambitiösa mål att fördubbla överlevnaden för denna förödande sjukdom.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest