Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Ny flytande biopsi visar löfte om tidig upptäckt

av | 10 september, 2024 | Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)

Vi vet från framgången med mammografi (bröstcancer) och koloskopi (tjocktarmscancer) att tidiga upptäcktstester leder till längre liv, till och med botemedel. Men det finns ännu inte något standardiserat sätt att fånga pankreascancer i dess tidigaste skeden. 

Forskare vill ändra på det, och många tittar på blodprov som kallas flytande biopsier för att ge fler människor, särskilt de som löper störst risk att utveckla sjukdomen, bättre chanser att överleva.

Vid American Association for Cancer Research Annual Meeting i april 2024 presenterade forskare data om ett undersökningsblodprov, kallat flytande biopsi, för att upptäcka cancer i bukspottkörteln. Testet var i genomsnitt 90 procents noggrannhet när det gällde att upptäcka sjukdom i tidigt skede bland deltagare från USA, Kina och Sydkorea.

Hur testet fungerar

Exosomer är små, säckliknande strukturer som frigörs från celler och fungerar som lastfartyg som bär en del av cellens innehåll – som proteiner, DNA, RNA, lipider och metaboliter – som en form av intercellulär kommunikation. Den nya flytande biopsi är exosombaserad. När den kombinerades med CA 19-9, en biomarkör för cancer i bukspottkörteln, var flytande biopsi ännu mer exakt.

Den femåriga överlevnaden för cancer i bukspottkörteln som diagnostiserats i stadium I eller II, innan cancern har spridit sig, är cirka 44 procent, enligt National Cancer Institute . Det jämförs med uppskattningsvis 3,2 procent för patienter med metastaserande sjukdom – sjukdom som har spridit sig till andra organ utanför bukspottkörteln.
“Vad vi vill ha vid cancer i bukspottkörteln är ett sätt att hitta denna sjukdom tidigt, såsom stadium I eller II, när patienter kan opereras”, säger seniorförfattaren Ajay Goel, Ph.D., AGAF , professor och ordförande för avdelningen av Molecular Diagnostics and Experimental Therapeutics vid Beckman Research Institute of City of Hope och biträdande direktör för Basic Science vid City of Hope Comprehensive Cancer Center (Duarte, Kalifornien). “Behandling för bukspottkörtelcancer som är mer avancerad blir bättre, men det är inte där den behöver vara. Just nu har patienter som har tidigare sjukdomsstadium och är kandidater för operation den bästa chansen till ett längre liv. Och några av dem kan bli botade. Och det hör man inte ofta med cancer i bukspottkörteln.”

Aktuella biomarkörer som används på kliniken, såsom blodprovet CA 19-9, saknar tillräcklig känslighet för tidig upptäckt av pankreascancer. Och bukspottkörteltumörer är svåra att känna eftersom bukspottkörteln sitter djupt nere i buken.

För att övervinna dessa utmaningar höjde City of Hope-teamet specificiteten och känsligheten för deras tillvägagångssätt för flytande biopsi genom att testa plasma för exosomal last, som släpps ut av tumörer och speglar deras ursprungsvävnad. Teamet identifierade och testade också åtta mikroRNA, som är små molekyler som finns på exosomer som sprids av cancer i bukspottkörteln. De kombinerade sedan dessa mikroRNA med fem cellfria DNA-markörer som hittades i blodet hos patienter med cancer i bukspottkörteln för att utveckla en signatur för att upptäcka denna sjukdom.

Om studien

Denna multi-institutionella internationella studie inkluderade 523 deltagare i pankreascancer och 461 friska deltagare, inklusive patienter från Japan (150 med pankreascancer och 102 friska donatorer), USA (139 med pankreascancer och 193 friska donatorer), Sydkorea (184 med pankreascancer) cancer och 86 friska donatorer), och Kina (50 med pankreascancer och 80 friska donatorer).

Den flytande biopsisignaturen tränades på information från den japanska gruppen och validerades i grupperna från USA, Sydkorea och Kina. Enligt resultaten upptäckte flytande biopsi 93 procent av cancer i bukspottkörteln i den amerikanska kohorten, 91 procent av cancer i bukspottkörteln i den sydkoreanska kohorten och 88 procent av cancer i bukspottkörteln i den kinesiska kohorten.

När de kombinerade sin exosombaserade biopsi med pankreascancermarkören CA 19-9 i USA-kohorten upptäckte testet 97 procent av pankreascancer i stadium I och II. Steg I pankreascancer är begränsad till bukspottkörteln; vissa cancerformer i stadium II har spridit sig till närliggande lymfkörtlar men har inte spridit sig till avlägsna platser.

Forskarna testade tidigare prestandan för deras exosombaserade flytande biopsisignatur i en kohort av 95 individer från antingen USA eller Japan, och rapporterade en 98-procentig upptäckt av pankreascancer.
“När vi rapporterade den mindre studien förra året trodde vi att vi var inne på något, men uppenbarligen behövde vi en större och mer mångsidig befolkning”, säger Goel. “Och det är vad vi har här i den här aktuella studien. Men vetenskapens natur är ju mer du validerar, desto mer pysslar du med det du har, och desto bättre blir du. Jag är nöjd, och uppgifterna om denna aktuella studie ser bra ut, men jag säger alltid att det inte är tillräckligt bra. Efterföljande validering är mycket viktig.”

De slutliga uppgifterna från studien, som kommer att publiceras inom kort, innehåller cirka 500 fler deltagare, “Och uppgifterna ser lika bra ut”, tillägger han.

Vägen framåt

Forskarna tillämpar nu sitt mikroRNA-test på blodprover som samlats in via NCI:s screeningtest för prostata-, lung-, kolorektal- och äggstockscancer . Eftersom dessa prover samlades in år innan vissa deltagare fick en cancerdiagnos, kommer analysen att avgöra om deras test kan hitta pankreascancer före traditionella diagnostiska tester som CT-skanningar, förklarar Goel.

Och även om den flytande biopsien ännu inte är redo för bästa sändningstid, kanske det inte är så långt borta. “Vi har mer att göra klart”, konstaterar han. “Vi måste bestämma den kliniska användningen av detta test. Det skulle vara överdrivet att köra på 30 000 personer eftersom incidensen är låg, och den kommer förmodligen att användas bäst i en högriskkohort, som för de personer med en familjehistoria av cancer i bukspottkörteln, kronisk pankreatit eller nyuppstått diabetes . Det skulle förmodligen vara utgångspunkten, men återigen, jag vet inte vad vi skulle se. Kanske skulle vi se sjukdomsmarkörer stiga väldigt tidigt och sedan kunna resekera tidigt och ge människor en bättre chans till ett långt liv. Vi måste göra det arbetet och sedan gå därifrån.”

Identifiera riskcystor

Goel tror också att testet kan hjälpa till att bättre klargöra potentialen för malignitet i asymtomatiska pankreascystor. De flesta cystor i bukspottkörteln i den allmänna befolkningen orsakar inga problem för patienter, men förbättrad detektionsteknik har lett till ungefär en trefaldig ökning av kända cystor. “Patienter vill inte ha en cysta, och de säger att få ut den”, förklarar han. “Operationen är svår och kan leda till metabola problem. Så vi måste göra ett bättre jobb med att ta reda på vilka cystor som har hög risk från de som inte har hög risk. Och kanske kommer vi att upptäcka att denna flytande biopsi kan hjälpa till att förhindra dessa onödiga operationer.”

Det slutliga målet är naturligtvis den randomiserade kliniska prövningen, som kommer att avgöra om den minskar dödsfallet. “Jag har sett några tester för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer som marknadsförs som har en så liten mängd data kopplade till dem”, konstaterar Goel. “Det är bara inte tillräckligt bra. Du förändrar människors liv genom att göra det hårda arbetet.”

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest