AI har revolutionerat arbetet med att kunna ge exakt rätt medicin till varje människa, enligt forskare från Högskolan i Skövde. Med hjälp av AI kan också gamla läkemedel få nya användningsområden.
I projektet AI-driven precisionsmedicin, lett av Högskolan i Skövde, har forskare utvecklat AI-modeller för att bättre förstå hur sjukdomar fungerar vilket i sin tur kan ge individuellt anpassade behandlingar. Zelmina Lubovac, projektledare och lektor vid institutionen för biovetenskap, säger att AI revolutionerar det område som kallas precisionsmedicin.
– Nu kan vi upptäcka sjukdomar snabbare och skapa mer träffsäkra behandlingar, vilket både förbättrar patientvård och minskar tiden och kostnaderna för läkemedelsutveckling.
Nytt bruk av medicin
Av projektet framgår att AI-teknik bland annat gör det möjligt att hitta nya användningsområden för redan godkända läkemedel, ett område som på engelska kallas ”drug repurposing”.
Forskarna har använt en AI-modell för att hitta gener som är kopplade till sjukdomar och jämfört dem med gener som redan är mål för olika läkemedel. I en databas finns detaljerad information om vilka molekyler i kroppen som ett läkemedel påverkar för att få läkande effekt.
– Ett läkemedel som ursprungligen är godkänt för att behandla en sorts sjukdom skulle kunna användas för att behandla en annan sjukdom. Det är ett snabbare och billigare alternativ än traditionell läkemedelsutveckling, säger Zelmina Lubovac.