Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Coronavirus och cancer

av | 17 mars, 2020 | Cancer generellt

Det nya Coronaviruset – som benämns SARS-CoV-2 och som ger upphov till sjukdomen som kallas COVID-19 – är ju en källa till oro för många just nu och inte minst de som är i riskgrupperna, dit den som har cancer räknas.

Covid-19 

Cancerpatienter har ofta ett nedsatt immunsystem som gör det svårare att stå emot olika sjukdomar så det är viktigt för cancerpatienter och deras närstående att följa de råd som finns för hur man skyddar sig.

De generella råden kan nog alla vid det här laget:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, minst 20 sekunder
  • Man kan även använda handsprit med minst 60% alkoholhalt
  • Undvik att röra i ansiktet med händerna
  • Håll avstånd till folk som är smittade eller visar förkylningssymptom
  • Hosta och nys i armvecket
  • Rengör och desinficera ofta berörda föremål och ytor hemma
  • Stanna hemma om du visar minsta tecken på att bli sjuk

Vi rekommenderar också att du talar med din kontaktssjuksköterska/läkare om du är orolig för att din risk för COVID-19 är högre på grund av en pågående eller tidigare cancerbehandling. Har du frågor om coronavirusets påverkan på cancersjukdom?

Ring Cancerrådgivningen 08-123 138 00

Vad behöver cancerpatienter veta mer?

Detta stycke är i huvudsak en översättning från en artikel från American Cancer Society.

Eftersom COVID-19 fortfarande är nytt, så har läkarna inte så mycket specifik information om just detta virus för cancerpatienter. Men de har mycket information om risken för infektioner i allmänhet för cancerpatienter.

American Society of Clinical Oncology (ASCO) rekommenderar att cancerpatienter som tror att de kan ha smittats av det nya viruset kontaktar sin läkare om de har feber och andra symtom på en luftvägssjukdom, som hosta eller andnöd, särskilt om något av följande två villkor gäller:

  • Du har varit i nära kontakt med en person som har bekräftats ha COVID-19
  • Du bor i eller har nyligen rest till ett område som är känt för att ha drabbats

Läkare vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, Washington, påpekar att cancerpatienter som för närvarande får behandling eller som avslutat behandling måste vara “extra försiktiga” när det gäller att skydda sig från att bli smittade, exempelvis om du för närvarande genomgår kemoterapi.

Denna del ovan är i huvudsak översatt från en artikel från American Cancer Society och den kan läsas i sin helhet här.

 

Svar på vanliga frågor

Dessa frågor och svar kommer från Cancerfonden (länk nedan)

Jag blev nyligen opererad för cancer. Jag går på cytostatikabehandling och har sämre immunförsvar än vanligt. Vad bör jag tänka på när det gäller corona? 

Detsamma som för alla riskgrupper. Att undvika att träffa personer med symtom, att undvika folksamlingar och att vara noga med handhygienen. Om du måste gå ut, så håll minst 1-2 meters avstånd till andra människor. Du kan läsa mer på Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Är det effektivt att skölja näsan, dödar det virus? 

Nej, det dödar inte virus. Däremot kan man se att nässköljning kan göra att personer med vanlig förkylning tillfrisknar snabbare. 

Jag ska få cytostatikabehandling och känner mig orolig för smittspridning på sjukhuset. Hur ska jag tänka?

Vårdpersonalen är noga med att din kropp ska vara mottaglig för cytostatikakuren innan du får den. De få personer som i dag vårdas på sjukhus på grund av coronaviruset är väl isolerade och du kommer inte att komma i kontakt med dem.

Var noga med handhygienen och försök i största möjliga mån att inte ta dig själv i ansiktet. Tvätta händerna när du kommit till sjukhuset och undvik att ta i handtag. Öppna gärna dörrar med armbågen om det är möjligt. 

Jag har cancer, hur försiktig bör jag vara? 

Vet man med sig att man har ett nedsatt försvar bör man vara försiktig och göra de åtgärder man kan. Det man kan göra är bland annat att:

  • Lyssna till myndigheternas rekommendationer (t.ex Folkhälsomyndigheten)
  • Undvika kollektivtrafik under rusningstider
  • Hålla extra god handhygien. Tvätta med tvål och varmt vatten noga (i 20-30 sekunder), före måltid, vid hantering av mat och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt. Ha gärna en egen handduk i hemmet, en för händer och en för ansiktet.
  • Undvika att röra ansiktet. Behöver du det, tvätta händerna noga innan.
  • Undvika att träffa personer som är sjuka.
  • Kontakta din behandlande läkare eller din kontaktsjuksköterska om du har frågor angående din specifika sjukdomssituation och förhållandet till covid-19. 

Det många funderar på nu är hur vi ska leva?

Om ni inte har fått speciella riktlinjer från sjukvården bör ni förhålla er till de riktlinjer som ges från myndigheterna. Det ni kan göra om ni önskar ligga steget före som familj är att sätta upp regler hemma, som att exempelvis alltid tvätta händerna efter att man varit utomhus.

Det kan också vara en idé att alla får egna handdukar hemma, en handduk till händerna och en handduk till ansiktet. Tandborstar kan också vara bra att separera på så att de inte står i samma mugg. 

Följ nyheter och rekommendationer

Det vi skriver här idag kanske inte gäller i morgon. Följ därför nyheter och aktuella rekommendationer från våra myndigheter om hur ni skall agera.

Var också försiktiga med vilken information ni läser (och inte minst delar vidare). Det cirkulerar väldigt mycket information på sociala media om hur man skall eller inte skall agera, och en del av denna är helt eller delvis felaktig.

Av denna anledning ber vi er också att inte dela information på PALEMA’s Facebook-sidor om de inte kommer från en mycket trovärdig källa. Är ni tveksamma, kontakta då oss på redaktion@palema.org och stäm av först!

Ta hand om er och andra

Ni som är sjuka och i riskgrupperna – ta hand om er.
Ni som är friska – ta hand om och skydda de som inte är det!

 

Läs mer

Vad är Blåljuscancer? Klicka för mer info!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
Wavebox
Weekend Webbexperterna
Mediemerah

Fler nyheter:

More news:

Möte
Om PALEMA

Vill du engagera dig i PALEMA 2025

Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.

Möte
Om PALEMA

Vill du engagera dig i PALEMA 2025

Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.

Pin It on Pinterest