Vi avhandlar ju mest hur man ska bete sig när man fått cancer, vilka behandlingsmetoder det finns, vilken ny forskning som kommer, med mera, men en annan mycket viktig fråga är ju hur man minskar risken att få cancer från första början.
Vi publicerar här planschen “12 sätt att minska risken att drabbas av cancer – Europeiska kodexen mot cancer” som är inriktad på åtgärder som privatpersoner kan vidta för att förebygga cancer.
Detta är ett projekt som medfinansieras av EU och samordnas av Internationella centret för cancerforskning, som är det specialiserade organ som arbetar med cancerfrågor vid Världshälsoorganisationen.
Till varje punkt har vi också skrivit lite kommentarer.
Vill ni ladda ned planschen som PDF, kan ni klicka här.
1. Rök inte
Använd inte någon form av tobak.
Det här är väl ett ganska oomstritt och självklart råd idag. Att rökning är skadlig vet vi sedan länge och att risken ökar för olika sjukdomar, däribland cancer, är väl utrett.
2. Gör ditt hem rökfritt
Arbeta för att göra din arbetsplats rökfri.
Och inte bara ditt hem och arbetsplats utan se till att undvika att vistas i miljöer där det röks. Passiv rökning är också en klar risk!
3. Se till att ha en sund kroppsvikt
Ett råd som kanske inte alltid är så lätt att följa för alla. Hur man går ner i och bibehåller en sund vikt är ju ett problem som vi människor slagits emot i många årtionden nu. Det finns många olika skolor och många olika dieter och metoder, men det som väl så smått börjar landa i allmänt medvetande nu är väl att socker och för mycket kolhydrater inte är det bästa.
4. Var fysiskt aktiv i vardagen
Begränsa tiden du sitter ner.
Nu är det ju kanske inte alltid så lätt att göra om man har ett jobb som innebär att man sitter ner hela dagarna. Men då är det desto viktigare att se till att röra sig så mycket man kan utöver det. Ta regelbundna korta pauser och rör på dig. Ta en lunchpromedad. Ta trapporna istället för hissen. Kliv av bussen en hållplats tidigare och gå resten. Träna och var på andra sätt aktiv de tider du inte sitter ner och jobbar.
5. Ät hälsosamt
- Ät mycket fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker och frukt.
- Begränsa intaget av kaloririka livsmedel (som innehåller mycket fett eller socker) och undvik sötade drycker.
- Undvik processat kött (t ex skinka och bacon) och begränsa intaget av rött kött och mat med hög salthalt.
Här kommer då det svåraste rådet. Vad är idag hälsosam mat? Hur ska man äta för att undvika cancer. Det finns en hel del läkare och forskare som till viss del säger emot dessa råd, MEN – det är de råd som gäller idag! Men läs gärna på så mycket ni kan – från seriösa källor – om vad senaste forskningen säger.
6. Begränsa ditt intag av alkohol
Oavsett typ. För att förebygga cancer, undvik
helst alkohol helt.
Ytterligare ett råd som kanske inte alltid är så lätt att följa. Men om man nu dricker alkohol, så ska man självklart vara måttlig!
7. Undvik för mycket sol
Detta gäller särskilt barn. Klockan 11-15 är solen som starkast. Skydda huden med skugga, kläder och solkräm. Sola inte solarium.
Ett råd till som för oss soltörstande svenskar kan vara svårt att följa. Men man ska i alla fall definitivt undvika att bränna sig!
8. Skydda dig mot cancerframkallande ämnen
På din arbetsplats genom att följa hälso- och säkerhetsföreskrifterna.
Idag vet vi ganska väl vilka ämnen som ökar risken för cancer och jobbar man i en miljö där sådana kan förekomma är det såklart viktigt att skydda sig enligt gällande rutiner.
9. Undvik höga nivåer av radon
Ta reda på om du är utsatt för höga nivåer av radon i din bostad. Vidta åtgärder för att minska en hög radonnivå.
Det finns idag enkla tester att köpa som kan mäta radonhalten i bostaden. Gör en sådan och om radonhalten är för hög, vänta inte med att åtgärda det.
10. Amma ditt barn om du har möjlighet
- Amning minskar moderns risk att utveckla cancer. Amma ditt barn om du har möjlighet att göra det.
- Hormonell substitutionsterapi (HRT) ökar risken för vissa typer av cancer. Begränsa användningen av hormonbehandlingar.
11. Delta i vaccinationsprogram
Se till att dina barn deltar i vaccinationsprogram mot:
• hepatit B (för nyfödda)*
• humant papillomvirus, HPV (för flickor)
* Det finns dock inget nationellt vaccinationsprogram mot hepatit B i Sverige idag
12. Delta i screeningprogram
som erbjuds för att upptäcka:
- Bröstcancer (kvinnor)
- Livmoderhalscancer (kvinnor)
Och håll ögonen öppna om det kommer fler screeningprogram i framtiden för andra cancerformer.