En amerikansk kvinna kvalificerade sig först inte för genetisk testning 2016 och förklarades då frisk från sin bröstcancer. Men i ett senare skede fick hon ändå genomföra ett test, och det upptäcktes då att hon bar på genmutationen BRCA2. Det påvisar förhöjd risk att få en ny cancer senare i livet. I samband med det testades även flera i hennes familj och släkt, och det visade sig att 6 personer bar på samma gen.
“Vi tror att omfattande molekylär profilering är den framtida standarden för vård inom onkologi”, säger Gray till Nature Research. “Vi vill ge det så snabbt vi kan till så många patienter som möjligt.”
De tester som hittills har utförts på City of Hope visar att nästan 20 % av de testade patienterna har påvisat resultat som kan påverka dem eller deras familjemedlemmar. Och ju vidare nätverket utvidgas, desto större är chanserna till framgångshistorier som den som Grays team har uppnått. Då kan potentiellt livräddande, förebyggande åtgärder och precisionsbehandlingar utsträckas inte bara till cancerpatienter och överlevande, utan till deras familjer också.