En ny svensk studie startar nu kring tekniken för ablation, dvs bortbränning av tumörer med högfrekvent elektrisk energi. Det har redan gjorts några mindre och mycket lovande studier, men nu ska en större kontrollerad studie utföras på Norrlands universitetssjukhus.
Studien möjliggörs via ett anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse och går till ny teknik som ökar precisionen i den nya metoden. En stor skärm ersätter flera mindre skärmar och ökar precisionen vid ablationsbehandlingarna. Det ökar säkerheten för leveransen av den energi som bränner tumörerna.
Roberto Valente som är ansvarig för studien och överläkare på Norrlands Universitetssjukhus och forskare vid Umeå universitet, säger till Onkologi i Sverige:
”Behandlingsalternativen är få när cancern har spridit sig. Det bästa vi kan erbjuda är cellgifter. De förbättrar överlevnaden för vissa, men vi talar ändå bara om månader. När vi studerar vävnadsprover från pankreascancer ser vi att cancercellerna är relativt få och att de har mycket ärrvävnad runt sig. Cancervävnaden har inte heller så många kärl. De faktorerna gör att cellgifterna blir mindre effektiva, de kommer inte in i tumörerna”.
Förutom att ablation kan vara ett effektivt sätt att ta bort tumörerna så vill teamet se om metoden även förbättrar immunförsvaret. När tumörerna skadas av ablationen blir de inflammerade, vilket kan öka aktiviteten i kroppens eget immunförsvar och dess reaktion mot tumörerna.