PALEMAs nöjdhetsenkät 2024

Nu är det dags för er alla att göra er röst hörd och tala om hur nöjda ni är med den vård ni erhållit. Enkäten tar cirka 10-15 minuter att genomföra och vi vore tacksamma om ni alla ville svara på den, ju fler svar vi får, ju bättre bild får vi på nöjdheten! Ni som är anhöriga/närstående kan svara på enkäten i den drabbades ställe om denna person inte vill/kan/orkar svara själv. Men observera då att ni måste ha tillräckliga kunskaper om den drabbades sjukdomsresa för att kunna svara på ett korrekt sätt. Eller så kan ni göra det tillsammans med den drabbade.

Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Nytt genombrott inom cancerforskning spårar uppkomsten av nya metastaser

av | 5 december, 2022 | Cancer generellt

Forskare finansierade av Cancer Research UK har funnit att cancerceller “kapar” en process som används av friska celler för att spridas i hela kroppen, vilket helt förändrar nuvarande sätt att tänka om cancermetastaser.

Forskarna från Cancer Research UK Cambridge Institute vid University of Cambridge upptäckte att blockering av NALCN-proteinets aktivitet hos möss med cancerceller utlöser metastaser. De upptäckte till exempel att friska pankreasceller flyttade till njuren och blev friska njurceller. Detta indikerar att metastasering inte är en onormal process unik för cancer, som man tidigare trott, utan snarare en normal process som används av friska celler som tumörer har utnyttjat för att resa till andra delar av kroppen och bilda metastaser.

National Cancer Institute

Överväga om det finns befintliga läkemedel

Ledande forskare på studien och seniorforskare vid Cancer Research UK Cambridge Institute, Dr. Eric Rahrmann:
“Vi är otroligt glada över att ha identifierat ett enda protein som inte bara reglerar hur cancer sprids genom kroppen, oberoende av tumörtillväxt , men också normal vävnadscellutsöndring och reparation. Vi utvecklar en tydligare bild av de processer som styr hur cancerceller sprids. Vi kan nu överväga om det sannolikt finns befintliga läkemedel som skulle kunna återanvändas för att förhindra att denna mekanism utlöser cancerspridning hos patienter.”

Cancer Research UK:s forskningsdirektör, Dr. Catherine Elliott:
“När cancer har spridit sig från den första tumören är det svårare att behandla eftersom vi tittar på flera platser i kroppen och arbetar med nya tumörer som kan vara resistenta mot behandling. Att upptäcka att en cancer har spridit sig är alltid förödande nyheter för patienter och deras familjer och därför är vi glada över att ha stöttat denna otroliga forskning som en dag kan göra det möjligt för oss att förhindra metastaser och göra cancer till en mycket mer överlevbar sjukdom.”

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Nyhetsbrev

PALEMA nyhetsbrev april 2024

Välkommen till PALEMAs nyhetsbrev för april 2024. Här kan ni läsa en sammanfattning av vad som hänt under det gångna kvartalet, samt lite om vad som är på gång framöver!

Pin It on Pinterest