Ett särskilt protein har en nyckelroll i att stänga av kroppens immunförsvar, så att cancerceller i bukspottskörteln kan växa och spridas. Det visar en upptäckt vid Umeå universitet. Upptäckten kan öppna för framtida utveckling av läkemedel mot den fruktade cancerformen.
– Vi kunde se att patienter med lägre nivåer av det aktuella proteinet hade effektivare försvar mot cancern och längre överlevnad, säger Daniel Öhlund som lett arbetet, vid Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet. Det protein det gäller är galectin 4, ett protein som normalt finns i magtarmkanalen där det har betydelse för cellernas utmognadsprocesser. Problemet uppstår när samma protein utsöndras av cancerceller och binder till T-celler som har betydelse för immunförsvaret. Då kan proteinet orsaka programmerad celldöd av dessa T-celler. Denna funktion används av cancercellerna för att undvika att de attackeras och elimineras av T-cellerna. Kroppens försvar mot cancer i bukspottskörteln bygger delvis på att T-cellerna angriper och oskadliggör cancerceller innan de hinner spridas. Men när det finns höga halter av proteinet galectin 4 i bukspottkörtelstumören angrips T-cellerna och dör istället, vilket lämnar fältet fritt för cancercellerna att växa och spridas.
Daniel Öhlund –Foto: Mattias Pettersson
Umeåforskarna kunde se att hos patienter med bukspottkörtelcancer var nivåerna av galectin 4 så höga att de kunde ses i ett vanligt blodprov. Upptäckten öppnar därmed dels för möjlighet att ställa tidig diagnos av den fruktade men svårupptäckta cancerformen, dels en öppning för framtida utveckling av behandlingar. När forskarna studerade olika tumörer kunde de se att tumörer med låga nivåer av proteinet var mindre än tumörer med högre nivåer. Det gick också att se en större ansamling av immunceller i tumörer med låga nivåer av galectin 4, vilket ökar möjligheten att bekämpa och överleva cancern.
Tommy Lidström –Foto: Mattias Pettersson
– I framtiden vill vi med läkemedel blockera bindning av proteinet till T-celler, så att kroppens immunförsvar mot cancercellerna fungerar normalt. Om behandlingen fungerar skulle immunförsvaret kunna attackera och eliminera cancerceller vilket skulle öka överlevnaden för patienter med sjukdomen, säger studiens huvudförfattare Tommy Lidström. Cancer i bukspottkörteln, pankreas, är en av de dödligaste cancerformerna. Den upptäcks ofta sent i sjukdomen och det finns få effektiva behandlingar. Årligen insjuknar drygt 1200 svenskar i sjukdomen. Det har gjorts tidigare forskning kring olika proteiners roll i hur cancern undgår immunförsvaret, men det har hittills inte lett till utveckling av nya effektiva läkemedel. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cancer Immunology Research
Extracellular galectin 4 drives immune evasion and promotes T-cell apoptosis in pancreatic cancer
Tommy Lidström, Joshua Cumming, Rahul Gaur, Lars Frängsmyr, Ioannis S. Pateras, Matthias J. Mickert, Oskar Franklin, Mattias N.E. Forsell, Niklas Arnberg, Mitesh Dongre, Cedric Patthey, Daniel Öhlund
Igår den 21 november var det Världspankreascancerdagen 2024 och vi på PALEMA gjorde vårt bästa för att synas och höras så mycket vi kunde för att uppmärksamma denna cancerdiagnos.
Den 11 november höll vi ett webbinarium i ämnet ”Postoperativa nutritionsproblem för patienter med matstrups- eller magsäckscancer”. Nu kan ni se det i efterhand här.
Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.
Igår den 21 november var det Världspankreascancerdagen 2024 och vi på PALEMA gjorde vårt bästa för att synas och höras så mycket vi kunde för att uppmärksamma denna cancerdiagnos.
Den 11 november höll vi ett webbinarium i ämnet ”Postoperativa nutritionsproblem för patienter med matstrups- eller magsäckscancer”. Nu kan ni se det i efterhand här.
Nu har valberedningen börjat jobba med att rekrytera nya styrelsemedlemmar till nästa år och vi söker även fler personer som även på andra sätt vill engagera sig ideellt i vår förening.
Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen på vår sida. Om ni nekar till allt så kan det blir problem med vissa funktioner på sidan. Om ni acceptera alla så fungerar allt som det ska.
Funktioner
Alltid aktiv
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistik
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marknadsföring
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Här hittar du hjälp om olika funktioner på vår hemsida. Har du något problem som du inte hittar svar på här, maila till support@palema.org så hjälper vi till!
Hur hittar jag på sidan?
Använd i första hand navigeringsmenyn som är uppbyggd efter sex huvudsektioner: Cancerdiagnoserna, Stöd & Hopp. Medlemsinfo, Om PALEMA, Regionala avdelningar, Stöd Oss. Utöver dessa finns menyer för Nyheter & Arkiv, Kalender, Webbshop, Kontakt, In English och sök.
Om du inte hittar det du söker via menyerna, använd sökrutan som finns på de flesta sidor och skriv bara in vad du letar efter, så kommer resultaten direkt i en ruta.
Klicka bara vidare där så hittar du förhoppningsvis det du letar efter, du kan även scrolla i rutan med sökresultaten för att se fler. Om du trycker ENTER efter sökordet, så kommer du till en helt egen sida med alla sökresultaten på.
Om du trots allt inte hittar det du letar efter, kontakta redaktion@palema.org så hjälper vi till!
Hur kan jag skriva ut från sidan?
Längst ner på alla sidor har du en rad som heter “Dela – Mejla – Skriv ut”. Se bilden nedan. Tryck på knappen som heter “Print Friendly” så får du upp en ny ruta – och från den kan du skriva ut en enklare version av innehållet på sidan du är på. Du kan även spara som PDF-fil om du så skulle vilja.
Hur kan jag dela det jag läser till andra
Längst ner på alla sidor har du en rad som heter “Dela – Mejla – Skriv ut”. Se bilden nedan. Där kan du direkt dela till Facebook, Twitter eller LinkedIn, samt kan du dela via mejl om du har Gmail.
Alternativt kopierar du bara sidans webbadress (URL) och skickar den till någon på valfritt sätt (e-post, sms, chatt, etc)
Hur hittar jag mitt medlemsnummer?
Vi ber ibland att er som är medlemmar om ert medlemsnummer, exempelvis när ni begär tillträde till någon av våra slutna Facebook-grupper. Så var hittar ni då ert medlemsnummer?
På fakturan Ni hittar detta på den faktura som ni fick när ni betalade er senaste medlemsavgift. (Se bild nedan) Nu kanske ni inte laddade ner eller skrev ut fakturan utan bara betalade direkt från skärmen, samt har ni kanske kastat det mail ni då fick med länkarna till fakturan, så vad gör ni då?
På medlemskortet Ni hittar det även på ert medlemskort som ni ska ha fått till er e-post adress när ni betalat årsavgiften. (Har ni inte fått något medlemskort, kontakta medlemskap@palema.org så fixar vi det!)
I ert MyClub konto Om ni inte redan gjort det, så kan ni skapa ett konto till MyClub, som är vårt medlemssystem, och alla instruktioner om hur ni gör det och länkar dit hittar ni på sidan Medlemsinfo. Väl inloggade i medlemssystemet så ser ni ert medlemsnummer under “mina uppgifter”.
Fråga oss Men om ni inte kan hitta medlemskortet, fakturan, mailen som ni fick då eller om ni inte får detta med inloggningen till medlemssystemet att fungera, kontakta medlemskap@palema.org, så tar vi fram det åt er.
Men försök gärna själva först! 🙂
Hur får jag kontakt med en viss person eller funktion
Välj sedan vilken roll det är du vill ha kontakt med, så återkommer ansvarig person snarast möjligt. Är det inte en av rollerna som finns med där, välj “Annat” och skriv vad ärendet gäller.
Kan jag nå er via telefon?
Ja, vi har en kanslitelefon som är bemannad vardagar mellan 08.00 – 12.00. Övriga tider kan ni prata in ett meddelande, så återkommer vi snarast möjligt.
Telefonnummer: 010/146 51 10
Var hittar jag ert bankgiro eller swishnummer?
Vi har olika nummer beroende på vad det är du vill betala för.
Är det för medlemsavgifter så måste du använda den länk som du fick tillsammans med fakturan. Annars bockas inte avgiften av mot din faktura och du kommer att få en onödig påminnelse.
Är det för en minnesgåva, så är det samma sak där, du måste betala i samband med att du beställer minnesgåvan för att det ska bli rätt. Minnesgåvor beställer du här.
En enkel gåva, kan du ge med swish (eller annat sätt) här.
För betalning av faktura, står betalningsalternativen på fakturan.
Gäller det din – eller en anhörigs – cancerdiagnos så bör du i första hand kontakta vården. PALEMA har ingen medicinsk personal som kan svara på den sortens frågor.
Det vi dock har är en stödtelefon där du kan få prata med någon som är eller har varit i samma situation som du själv är i. Du fyller bara i formuläret på den här sidan, så kommer du att bli uppringd av en av våra stödpersoner. Vi kan dock inte säga hur snabbt det går, det beror på när våra stödpersoner har tid, så mår du akut dåligt – kontakta vården!