Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Kontaktsjuksköterskornas uppdragsbeskrivning utvärderas

av | 17 september, 2024 | Cancer generellt

Under september startar jobbet med att utvärdera kontaktsjuksköterskornas uppdragsbeskrivning. Syftet är att uppfylla patienternas och verksamheternas behov samt skapa förutsättningar för en mer jämlik vård. 

Nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor har fått uppdraget av RCC i samverkan och arbetet beräknas vara färdigt i mars 2025. Nuvarande nationell uppdragsbeskrivning för kontaktsjuksköterskor har inte utvärderats efter införandet 2012. Sedan dess har cancervården utvecklats. Katja Vuollet Carlsson som är ordförande för den nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor berättar att arbetsgruppen är enig om att en utvärdering behövs.

Kontaktsjuksköterskorna s uppdrag utvärderas

Både en ökning av befintliga och nya fall av cancer gör att fler patienter lever med effekterna av cancer och cancerbehandling under lång tid, vilket påverkar kontaktsjuksköterskeverksamheten och förväntningarna på uppdraget.

Kontaktsjuksköterskan lyfts ofta fram som en nyckelfunktion i cancervården men förutsättningarna för att leva upp till uppdraget ser olika ut, säger Katja Vuollet Carlsson.

Katja Vuollet Carlsson

Katja Vuollet Carlsson. Foto: Anna Selberg

Alma Ihre.

Alma Ihre. Foto: Emelie Ljunggren

Studier visar att uppdraget inte har utförts jämlikt och inte fullt ut lever upp till utvecklingen i cancervården eller patienternas och verksamheternas behov. Olika förutsättningar och regionala versioner av uppdragsbeskrivningen minskar förutsättningarna för likvärdig vård och möjligheten att ge stöd till patienter och närstående.

Målet är att utforma en uppdragsbeskrivning för kontaktsjuksköterskor som uppfyller patienternas och verksamheternas behov och som skapar förutsättningar för en mer jämlik vård. Arbetet kommer att hållas ihop av projektledaren Alma Ihre i nära samarbete med nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor.

För att uppnå målet blir det viktigt att involvera berörda under projektets gång. Olika aktörers erfarenheter behövs för att få en helhetsförståelse för synen på uppdraget. Det ger oss en fördjupad förståelse för hur uppdragsbeskrivningen kan utvecklas för att möta olika behov och perspektiv, säger Alma Ihre.

Mer om arbetet med utvärderingen

Utvärderingen kan identifiera delar som behöver förtydligas, och nya delar i uppdragsbeskrivningen, vilka behövs för att kunna möta behoven hos patienter och närstående inom cancervården. Men också ge insikter om eventuella brister, förbättringsområden eller utmaningar samt ge underlag för en eventuell revidering.

Arbetet börjar i september och beräknas vara klart i mars 2025. Första steget är en kartläggning av samverkansaktörer som kontaktas och involveras i olika steg för att skapa en grund för fortsatt arbete. Synpunkter och erfarenheter samlas in genom enkäter, intervjuer och workshoppar.

Patient- och närståendeföreträdare, kontaktsjuksköterskor, chefer, professionsföreningar, företrädare från RCC och forskare inom området kommer på olika sätt att bjudas in för att delta i utvärderingen.

Vid eventuella förändringar i uppdraget kommer förslaget att gå på remissrunda efter årsskiftet och ett slutgiltigt uppdrag kommer att presenteras mars 2025.

Kontakt

Har du frågor eller vill veta mer kontakta:
Alma Ihre, projektledare, alma.ihre@vgregion.se

Katja Vuollet Carlsson, ordförande nationella arbetsgruppen för KSSK katja.vuollet@regionvasterbotten.se, 072–5062075

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest