Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Ny behandling för levercellscancer: Fem års överlevnad med Imfinzi och Imjudo

av | 7 oktober, 2024 | Levercancer

Ny behandling för levercellscancer visar lovande resultat: Fem års överlevnad med Imfinzi och Imjudo.

En banbrytande kombination av läkemedlen Imfinzi (durvalumab) och Imjudo (tremelimumab) har visat på en signifikant överlevnad för patienter med avancerad levercellscancer (hepatocellulär cancer, HCC). Detta framkom i fas III-studien HIMALAYA, där en av fem patienter hade överlevt efter fem år.

Studien representerar den längsta uppföljningen av en immunterapibehandling inom området HCC och presenterades på European Society for Medical Oncology (ESMO) Congress 2024 i Barcelona, Spanien.

Ny behandling för levercellscancer: Fem års överlevnad med Imfinzi och Imjudo

Resultat från HIMALAYA-studien

Fas III-studien HIMALAYA visade att en kombination av en singeldos tremelimumab och durvalumab, även känd som STRIDE-regimen (Single Tremelimumab Regular Interval Durvalumab), reducerade risken för död med 24 % jämfört med standardbehandlingen sorafenib. Detta baseras på ett hazard ratio (HR) på 0,76 (95 % konfidensintervall: 0,65–0,89). Efter fem års uppföljning var 19,6 % av patienterna som fick STRIDE-regimen fortfarande vid liv, jämfört med 9,4 % av dem som behandlades med sorafenib.

En subgruppsanalys visade att 28,7 % av patienterna som uppnådde komplett eller partiell respons, eller hade stabil sjukdom, fortfarande levde efter fem år, medan motsvarande siffra för sorafenib-gruppen var 12,7 %. En ytterligare analys av tumörminskningen från baslinjen visade att patienter som behandlades med STRIDE-regimen hade större tumörminskning och längre överlevnad jämfört med dem som behandlades med sorafenib.

Säkerhetsprofil och biverkningar

STRIDE-regimen visade en säkerhetsprofil som var i linje med de kända biverkningarna för respektive läkemedel, och inga nya säkerhetssignaler upptäcktes under den förlängda uppföljningen. Allvarliga behandlingsrelaterade biverkningar (grad 3 eller 4 samt dödsfall) drabbade 17,5 % av patienterna som behandlades med STRIDE, jämfört med 9,9 % av dem som fick sorafenib. Inga nya biverkningar tillkom efter den primära analysen.

Levercellscancer: En allvarlig global utmaning

Levercellscancer, där HCC är den vanligaste formen, är den tredje vanligaste dödsorsaken i cancer världen över. Varje år diagnostiseras cirka 900 000 personer med levercancer, och sjukdomen är särskilt vanlig i vissa regioner i Asien. Mellan 80–90 % av alla patienter med HCC har också levercirros, en kronisk leversjukdom som ofta leder till HCC på grund av inflammation och ärrbildning i levern.

Prognosen för patienter med avancerad HCC är generellt mycket dålig, med en femårsöverlevnad på endast 7 %. De flesta patienter får sin diagnos först i ett avancerat skede av sjukdomen, då symtomen börjar visa sig. Den unika immunmiljön runt levercellscancer gör det dock möjligt att utforska nya behandlingsmetoder som utnyttjar kroppens eget immunförsvar, vilket var en central tanke bakom HIMALAYA-studien.

HIMALAYA-studien: En global klinisk prövning

HIMALAYA är en randomiserad, öppen multicenterstudie som genomförts globalt vid 181 behandlingscentra i 16 länder, inklusive USA, Kanada, Europa, Sydamerika och Asien. Studien inkluderade 1 324 patienter med irresektabel, avancerad HCC som inte tidigare fått systemisk behandling och inte ansågs lämpliga för lokal terapi. Patienterna randomiserades till att antingen få STRIDE-regimen eller standardbehandlingen med sorafenib, en multi-kinashämmare.

Det primära målet för studien var att utvärdera den totala överlevnaden (OS) för patienter som behandlades med STRIDE jämfört med sorafenib. Sekundära mål inkluderade överlevnad för patienter som behandlades med endast durvalumab, objektiv responsgrad och progressionsfri överlevnad (PFS).

Vad är durvalumab och tremelimumab?

Durvalumab är en human monoklonal antikropp som riktar sig mot PD-L1-proteinet och blockerar dess interaktion med PD-1 och CD80, vilket hindrar tumören från att undvika immunsystemet och frigör kroppens immunrespons mot cancerceller.

Tremelimumab är också en monoklonal antikropp, men den riktar sig mot CTLA-4, ett protein som hämmar T-cellernas aktivitet. Genom att blockera CTLA-4 hjälper tremelimumab till att aktivera T-cellerna och därmed stimulera immunsystemet att bekämpa cancer.

Sammanfattning

Imfinzi i kombination med Imjudo har visat sig vara en lovande behandling för patienter med avancerad levercellscancer, och HIMALAYA-studien visar att denna immunterapikombination kan ge en betydande långsiktig överlevnadsfördel. Med en femårsöverlevnad på nästan 20 % för patienter som behandlats med STRIDE-regimen ger resultaten nytt hopp för en patientgrupp med mycket dåliga prognoser.

Om PALEMAs artiklar

Det händer ibland att vi skriver artiklar om ett specifikt företag, en specifik organisation eller en specifik produkt. Vi tar aldrig emot någon ersättning för att skriva artiklar utan vi skriver enbart om det som vi bedömer vara av intresse för våra läsare. Likaså om vi länkar till en specifik sida så är det för att vi bedömer informationen där vara av intresse för våra läsare, inte för att vi får betalt för det.

Våra olika policyer, bland annat sponsor- och samarbetspolicy finns att läsa här.

Vad är Blåljuscancer? Klicka för mer info!

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Vi tackar våra sponsorer för deras oumbärliga stöd!

Weekend Webbexperterna
Wavebox
Weekend Webbexperterna

Fler nyheter:

More news:

Elinor Nemlander och Eliya Abedi.
Cancer generellt

Mer samordning och struktur för tidig upptäckt av cancer

I början av 2024 tillträdde Elinor Nemlander och Eliya Abedi deltidsuppdraget som nationella samordnare för tidig upptäckt av cancer. Idag är ett nytt primärvårdsnätverk på plats, med kliniskt verksamma distriktsläkare, distriktssjuksköterskor, tandläkare och skolläkare från samtliga sjukvårdsregioner. Nu utreds möjligheten att starta ett pilotprojekt.

Elinor Nemlander och Eliya Abedi.
Cancer generellt

Mer samordning och struktur för tidig upptäckt av cancer

I början av 2024 tillträdde Elinor Nemlander och Eliya Abedi deltidsuppdraget som nationella samordnare för tidig upptäckt av cancer. Idag är ett nytt primärvårdsnätverk på plats, med kliniskt verksamma distriktsläkare, distriktssjuksköterskor, tandläkare och skolläkare från samtliga sjukvårdsregioner. Nu utreds möjligheten att starta ett pilotprojekt.

Pin It on Pinterest