Fler resultat...

Generic selectors
Exakta träffar enbart
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Sök i artiklar och berättelser
Sök i sidor
Sök i kalendern
Filtrera efter kategorier (artiklar endast)
Anhörig
Blåljuscancer
Cancer generellt
Forskning
Gallvägscancer
Immunterapi
Levercancer
Magsäckscancer (Magcancer/Ventrikelcancer)
Matstrupscancer (Esofaguscancer)
Nyhetsbrev
Om PALEMA
Övrigt
PALEMA i media
Pankreascancer (Bukspottkörtelcancer)
Podcast
Pressmeddelande
Världspankreascancerdagen (WPCD)

+46 10  146 51 10

010 / 146 51 10

Pemazyre ingår i högkostnadsskyddet

av | 26 september, 2024 | Gallvägscancer

Pemazyre (pemigatinib) är avsett för behandling av vuxna patienter med kolangiokarcinom (gallgångscancer) som inte går att operera, när cancern har spridit sig och där sjukdomen har fortskridit efter tidigare läkemedelsbehandling.

Pemazyre är en målinriktad behandling med effekt hos tumörer som uppvisar avvikelser (fusion eller rearrangemang) i genen för fibroblasttillväxtfaktorreceptor 2 (FGFR2).

Kolangiokarcinom är en ovanlig form av cancer som utgår från cellerna i gallgångarna. Prognosen för patienter med gallgångscancer är i regel dålig då sjukdomen till en början har en smygande karaktär med diffusa och ospecifika symptom. Diagnosen ställs oftast först när cancern inte längre går att operera eller har spridit sig där behandlingen främst blir palliativ och medianöverlevnaden understiger ett år. TLV bedömer att svårighetgraden för denna patientgrupp är mycket hög.

Pemazyre ingår i högkostnadsskyddet

Andelen patienter med kolangiokarcinom som uppvisar avvikelser i genen för FGFR2 uppskattas till omkring tio procent. Majoriteten av patienterna har en cancer som har uppstått i gallgångarna inuti levern. För att överväga behandling med Pemazyre behöver en genotypning utföras innan för att bekräfta en eventuell relevant genetisk förändring hos tumören.

Precis som företaget bedömer TLV att kemoterapi, fluorouracil i kombination med oxaliplatin plus kalciumfolinat (FOLFOX), utgör relevant jämförelsealternativ till behandling med Pemazyre. En del patienter tål inte kemoterapi och för dessa patienter bedöms enbart symtomlindrande behandling utgöra ett jämförelsealternativ.

Företagets underlag som avser effekt och säkerheter av pemigatinib hos patienter med kolangiokarcinom består i huvudsak av en klinisk fas II-studie (FIGHT-202) och studier om läkemedlets användning och effekt i klinisk vardag (Real world data, RWD).

RWD visar en klinisk effekt som stödjer resultaten som rapporterats i FIGHT-202. I nuläget finns inte några direkta jämförelsestudier mellan pemigatinib och kemoterapi (FOLFOX). Effekten hos kemoterapibehandlade patienter baseras i stället på resultat från en fas III-studie kallad ABC-06. Baserat på resultat från en indirekt jämförelse mellan Pemazyre och kemoterapi (FOLFOX) bedömer TLV att patienter som är behandlade med Pemazyre har en minskad risk för att sjukdomen fortskrider och död i jämförelse med kemoterapi. Resultaten som gäller den förväntade överlevnadsvinsten är dock förenad med stor osäkerhet eftersom resultaten är baserade på en indirekt jämförelse som innehåller flera osäkra parametrar.

I TLV:s grundscenario är kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår högre än vad TLV vanligtvis bedömer som rimlig för sjukdomstillstånd med mycket hög svårighetsgrad när behandling med Pemazyre jämförs med kemoterapibehandling.

Mot bakgrund av sjukdomens svårighetsgrad, att det är fråga om få patienter som saknar alternativ sjukdomsmodifierande behandling samt med beaktande av läkemedlets effekt bedömer TLV att det finns skäl att acceptera den högre kostnaden per vunnet kvalitetsjusterat levnadsår.

Mot bakgrund av ovanstående beslutar TLV att Pemazyre ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.

Beslutet gäller från och med den 20 september 2024.

Om PALEMAs artiklar

Det händer ibland att vi skriver artiklar om ett specifikt företag, en specifik organisation eller en specifik produkt. Vi tar aldrig emot någon ersättning för att skriva artiklar utan vi skriver enbart om det som vi bedömer vara av intresse för våra läsare. Likaså om vi länkar till en specifik sida så är det för att vi bedömer informationen där vara av intresse för våra läsare, inte för att vi får betalt för det.

Våra olika policyer, bland annat sponsor- och samarbetspolicy finns att läsa här.

Välkommen att kontakta PALEMAs redaktion om du har förslag på artiklar eller synpunkter på artiklar vi skrivit.

Observera att detta inte är ett debattforum, vill du debattera med andra hänvisar vi till våra slutna Facebookgrupper.

Dela – Mejla – Skriv ut:

Share- Email – Print:

Fler nyheter:

More news:

Pin It on Pinterest