Här följer information från Socialstyrelsen och 1177 om hur man kan agera i ett sådant läge och till vem man kan vända sig med sina synpunkter och eventuella klagomål. Länkar till de olika instanserna finns också i artikeln.
Dina synpunkter kan till exempel gälla behandling, bemötande, tillgänglighet eller kommunikationen med vården. Du kan också komma med idéer och förslag på hur vården kan bli bättre.
Du kan lämna synpunkter eller klagomål på flera sätt:
- Kontakta den mottagning där du fick vård eller behandling.
- Kontakta patientnämnden i din region.
- Vissa händelser kan du anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
- Du kan också anmäla händelser till Diskrimineringsombudsmannen eller polisen, om dina klagomål rör något som kan vara diskriminerande eller brottsligt.
Patientnämnden kan hjälpa dig med dina klagomål
Patientnämnden är en opartisk instans som finns i alla landsting och som kan hjälpa dig som patient eller närstående att föra fram klagomål till verksamheten och se till att de blir besvarade.
Patientnämnden kan ge dig råd och stöd om du vill söka ersättning för skada du fått i samband med vård. Patientnämnden utreder inte klagomål utan fungerar som en fristående förvaltning till vården vilket garanterar ett oberoende och opartiskt bemötande.
Anmäl till IVO
Om du inte anser dig få gehör från vården direkt (med eller utan hjälp från Patientnämnden) så kan du anmäla till IVO – Inspektionen för vård och omsorg.
Innan du anmäler ett klagomål till IVO ska du ha framfört klagomålet till den verksamhet där du har fått vård. De har en skyldighet att ta emot och svara på dina klagomål och synpunkter. Om du tycker att det känns svårt att vända dig direkt till verksamheten kan patientnämnden hjälpa dig.
För att IVO ska kunna utreda ditt klagomål bör du lämna in det inom två år från det att händelsen inträffat.
Det IVO utreder är anmälningar om allvarligare händelser inom vården där en patient i samband med hälso- och sjukvård har fått permanenta eller oföränderliga besvär, ett väsentligt ökat vårdbehov, eller där patienten avlidit.
De utreder även klagomål från patienter som tvångsvårdas, samt händelser i vården som på ett negativt sätt påverkat eller hotat patientens självbestämmande, integritet eller rättsliga ställning.
Anmäl till DO eller Polisen
Om det är så illa att du anser dig blivit utsatt för olaga diskriminering eller rentav ett brott så anmäler du till någon av dessa båda instanser.
- Anmäl diskriminering till DO (Diskrimineringsombudsmannen)
- Anmäl brott till Polisen
Du ska få svar så snart som möjligt
När du har lämnat ett klagomål till mottagningen, med eller utan hjälp från Patientnämnden, bör verksamheten omgående bekräfta att de tagit emot det. Verksamheten bör därefter svara på ditt ärende inom fyra veckor. Om du är under 18 år bör du få ett svar tidigare än så.
Du ska få ett svar som du kan förstå. Du kan få svaret muntligt på telefon eller vid ett möte. Du kan också få det skriftligt. Svaret ska innehålla en förklaring till det som hänt.
Läs mer
Se även de utförliga sidorna kring klagomål på 1177 och Socialstyrelsen med mer detaljerad information om hur det går till, och var du kan vända dig.
Slutligen ett par beskrivande filmer:
Vi följer upp
Vi på PALEMA följer såklart upp hur detta fungerar idag och återkommer framöver med fler artiklar i ämnet.
Har just du erfarenhet av att mindre bra behandling från vården? Kontakta gärna oss på PALEMAs redaktion om du vill berätta dina erfarenheter. Kontaktformulär till höger i artikeln (under på mobil).